Az idősebbek és a kevésbé képzettek nem szeretnék, ha haláluk után szerveiket felhasználnák

A magyar felnőtt lakosság háromnegyede bárkinek odaadná halála esetén szerveit, viszont 6 százalék ezt semmilyen formában nem tartja elképzelhetőnek – derül ki a Szinapszis Kft. és a WEBBeteg felméréséből. Leginkább az idősebbek és az alapfokú végzettségűek között vannak sokan, akik elutasítják ezt a gondolatot.

A felmérés szerint a 65 év felettiek 13 százaléka tiltakozik szerveinek hasznosítása ellen a halála után. A kevésbé képzettek közül is 100-ból 12 mondta azt, hogy nem szeretné, ha halála után más kapná meg a szerveit. Szintén sokan – 15 százalék – utasítják el ezt a gondolatot azok, akiket nem érdekelnek az egészségügyi hírek, tehát valószínűleg a tájékozatlanság miatt nem járulnának hozzá szerveik felhasználásához.

A kutatásból kiderül, hogy a 26-35 évesek sokkal nyitottabbak, mint az idősebbek, haláluk esetén 85 százalékuk odaadná szerveit bárkinek. A 18-25 évesek viszont főleg csak saját családjuk tagjainak vagy ismerősnek adnák szerveiket.

Területi összehasonlításban a fővárosiak állnak a legpozitívabban a témához, mindössze a megkérdezettek 3 százaléka utasítja el a donorrá válás gondolatát, és halála esetén 85 százalékuk bárkinek szívesen odaadná szerveit.

A kutatás során 1000, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot.