Az idős férfi és a kamasz közös útja a Cinefesten

Miskolc – Szeptember 17-én mutatták be A Barmicvó Fiúk című Prix Európa díjra jelölt színes dokumentumfilmet a Jameson 15. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon.

Az alkotókkal találkozhattak

A 74 perces, Oláh Katalin által rendezett filmet fekete-fehér tus kézi animáció gazdagítja. Arányi György, Köves Slomó, és Köves Salom szereplésében ismerhetik meg a nézők egy 83 éves férfi és egy 13 éves fiú közös útját bármicvó ünnepségük felé. A vetítést követő közönségtalálkozón Oláh Katalin rendező és Csukás Sándor operatőr avatta be az érdeklődőket a film kulissza­titkaiba.

A nem mindennapi helyzet kiindulópontja a 20. század tragédiájából ered. A film főhőse a második világháború és a holokauszt áldozatául esik, éppen a bármicvója előtt hurcolják el. Édesapjával együtt túlélik a koncentrációs tábort, azonban ezt követően 70 éven keresztül hallgat zsidó mivoltáról, míg 83 évesen úgy határoz, hogy eljött az idő, hogy legyőzze félelmeit, engedje magát emlékezni azokra a nehéz időkre, amivel szembesülnie kellett 13 éves korában és végre beteljesüljön az, aminek 70 évvel ezelőtt kellett volna megtörténnie. A film az idős ember és a kamasz fiú kölcsönös tanítási-tanulási folyamatába enged betekintést.

ÉM