Az időjárás nem kukoricázott

Még éppen csak elkezdődött a kukorica betakarítása (illusztráció)
Még éppen csak elkezdődött a kukorica betakarítása (illusztráció) - © Fotó: ÉM
Miskolc – Mégsem lesz olyan jó a termés, mint amire még a nyár elején számítottak a gazdák.

Bár Júniusban még úgy nézett ki, hogy a nem túl jól sikerülő búza után a kukoricatermés viszont kiemelkedő lehet idén, végül az augusztusi nagy kánikula és szárazság rontott az addig nagyon szépen fejlődő növény minőségén. Az, hogy milyenek lehetnek a termés­átlagok később kiderül, hiszen a napokban még éppen csak elkezdték a betakarítást a megyében a kukorica és a napraforgó esetén is.

Kevés volt az eső

Aztán újra jött a gazdálkodók réme, a szeszélyes időjárás. Idén pontosan abban a két időszakban, a nyár elején és a végén köszöntött be száraz, kánikulai időjárás, amikor a növények fejlődése szempontjából lényeges lett volna, hogy csapadékot is kapjanak. A nyár eleje a gabonának, az augusztusi hőség pedig a kapásoknak „tett be”, az érést ugyan felgyorsította, de a fejlődés nem megfelelően társult hozzá.

Pedig június vége felé még Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke arról beszélt lapunknak, hogy ilyen szépen fejlődő, előrehaladott állapotban lévő kukoricát korábban nem is látott, és akár rekord közeli, kimagasló hozam is lehetséges. Igaz, már akkor hozzátette: ha csak az időjárás nem szól közbe.

– Sajnos az időjárás nem volt teljesen megfelelő, az augusztus nagyon meleggé vált, csapadék viszont nem nagyon esett, pedig arra nagy szükség lett volna, így a júniusban látott kiemelkedő eredményt biztosan nem fogja elérni. Azért nem kell rossz termésre sem gondolni, de terméseredményekről csak később lehet beszélni, most még ezt nem látni – nyilatkozta most lapunknak Taskó József.

Hozzátette: különösen a homokos területeken romlott a kukorica minősége a hőség miatt, az alacsonyabban fekvő, kevésbé száraz földterületeken sokkal jobb lehet a termés.

A megyében még éppen csak egy-két helyen indult meg a kukorica betakarítása, inkább csak ott, ahol silózással foglalkoznak. Néhol már a napraforgó táblákba is „beleszaladt a kombájn”, de igazán nagyüzemben a jövő héttől indulhatnak meg a betakarítások.

– A napraforgó jobban bírta a hőséget, annak kevésbé ártott a szárazság, de termés­átlagokról még természetesen itt sem tudunk beszélni. A gazdák most vetik a repcét, végzik a talaj-előkészítő munkákat az őszi vetések alá, az elmúlt napokban jött eső ebben nagy segítség volt, most lehet jól dolgozni a földdel – mondta a megyei elnök.

Horváth Imre


Jó hozamban bíznak

A korábbi termésbecslések alapján idén napraforgóból 1,8 millió tonnás hozamot vártak a szakemberek, de az utóbbi hetek aszályos időjárása miatt ennél kevesebb termést takaríthatnak be a gazdák, hangzott el a NAK és a NÉBIH fajtabemutató rendezvényén Székkutason. Az eltérő vetési időpontok miatt a napraforgó­táblák a kezdeti fejlődés idején jelentős különbségeket mutattak, azonban azok július végére mérséklődtek. A napraforgó virágzási időszaka viszonylag hosszan tartott, emiatt a virágok megtermékenyülése jónak mondható. A növények egészségi állapota a korábbi védekezéseknek köszönhetően jó volt.


A búza betakarításának nagy részén már túl vannak
Borsod-Abaúj-Zemplén - A tavasz és az idei nyár időjárása nem kedvezett igazán a kalászosoknak és a gazdáknak. Az országban nagyon változatos képet mutat az időjárás, és annak következményei az agráriumban. A búza betakarításával ennek megfelelően van, ahol már majdnem végeztek, míg akad olyan te...

Folytatódik az aratás
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Hamarabb kellett elkezdeni a betakarítást a korán jött meleg miatt, majd megállni az eső miatt. A szokásosnál több héttel korábban kezdődött meg az őszi vetésű növények aratása a rendkívüli időjárás miatt. Az átlagosnál melegebb tavasz a termésátlagokon is megláts...

Aratás: képünk tavaly július közepén, Göncruszkánál készült
Miskolc - A kalászosoknál gyengébb termés várható, míg a kapások akár rekordot is hozhatnak. Az elmúlt napokban több országos sajtóorgánum is megkongatta a vészharangot, és az időjárás szélsőségességére hivatkozva olyan mértékű terméshozam csökkenésről ír, illetve olyan megdrágult betakarításról ...

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Az elmúlt napokban gőzerővel zajlott az aratás Szikszó járásban, Halmaj és Kiskinizs között is. A rekkenő hőségben öt kombájn rótta a köröket. - ÉM -