“Az idő nem a könyvtárnak dolgozik”

“Az idő nem a könyvtárnak dolgozik”
Miskolc – A megye könyvtárosainak hétfői, tizedik találkozóján szó volt arról is: a szakma igyekszik lépést tartani.

„Az idő nem a könyvtárnak dolgozik” – ezt elő­adásában dr. Vígh Annamária főosztályvezető (EMMI) jelentette ki. Ebből kiindulva kérdeztük: milyen jövő elé néznek a könyvtárak?

– Az a világ, ami körülvesz bennünket, radikálisan megváltozott. Már tíz éve is az informatikai eszközök bűvöletében éltünk, de ez mára odáig ment, hogy percenként nézünk a telefonunkra, internetkapcsolaton működnek a legfontosabb rendszereink, a fiatalok világát pedig teljes mértékig ez határozza meg. Egy hagyományos tevékenységet ehhez igazítani nagyon nagy kihívás – jelentette ki dr. Vígh Annamária. – Az elektronikus könyvek megjelenése, a könyvek digitalizálásának óriási aránya megváltoztatta a könyvtárak feladatrendszerét. Nemcsak a kiadvány formája változik, hanem az információátadási, -megszerzési követelmény is, és ez a könyvtárban is megjelenik. A mai embernek sok olyan információra van szüksége, amelyhez csakis elektronikus formában tud hozzájutni. Az ezekkel járó kihívások a könyvtárak számára lehetőséget is jelentenek, nem feltétlenül zsákutcát. Ha a könyvtár időben lép és az ott dolgozó szakemberek a megváltozott elvárásoknak meg tudnak felelni, e lehetőségbe be tudnak csúszni. Azért élek e kifejezéssel, mert sok más típusú intézmény is ezen dolgozik: a könyvtárak nincsenek egyedül ezen a porondon. Annak érdekében, hogy a könyvtárak nyertesek lehessenek, sok változást kell végrehajtanunk. Azon kell dolgoznunk, hogy az emberek a könyvtári szolgáltatás útján jussanak információhoz. A könyvtárak másik feladata, hogy magas színvonalú kulturális értékekhez juttassák az embereket – nem konkurálva a színházakkal, kultúrházakkal, egyéb kulturális intézményekkel –, de olyan, a könyvtár adottságaira, a könyvtárszakmára épülő rendezvényskálát kell biztosítani, amely megszólítja az ott élőket. „Becsalogassák” őket a könyvtárba, s felhívják a figyelmet az egyéb szolgáltatásokra.

Lesznek-e igazi olvasók?

Világjelenség, hogy a digitális gyűjtemény és a távhasználatok száma nő, de kikölcsönzött könyvek száma csökken, ugyanakkor. Lesznek-e „igazi olvasók”? – kérdeztük.

– Az nem elvárás, hogy mindenki olvasson. A mi felelősségünk abban kimerül, hogy olyan társadalmi környezetet teremtünk, amelyben elvárás, hogy minél többen éljenek a könyvtárak adta lehetőségrendszerrel. Ám hogy valaki elfogadja, elutasítja, vagy nem él ezzel, az egyéni döntés kérdése – mondta dr. Vígh Annamária.

ÉM-SzK
hirdetés


hirdet�s