Az idén 35 újságírót vertek meg Szerbiában

Az év elejétől mostanáig 35 esetben hajtottak végre brutális támadást az újságírók ellen Szerbiában – írja a Politika című belgrádi napilap. A tettesek nagyobbrészt büntetlenek maradtak. Legutóbb Karadzsics hágai vádlott agresszíven tüntető hívei estek neki a munkájukat végző újságíróknak Belgrád belvárosában.

A tekintélyes szerb fővárosi lap aggodalommal szól arról a tapasztalatról is, hogy az újságírók nem számíthatnak a rendőrség védelmére sem. Hiszen a legutóbbi támadáskor – és korábbi esetekben is – a rend őrei végignézték, amint a szélsőségesek fizikailag bántalmazzák a tévés újságírókat, megrongálják kameráikat, ahelyett, hogy kötelezettségükkel összhangban védelmükre siettek volna. Ismét aktuálissá vált az újságírószervezetek követelése, hogy a tudósítókat olyan biztonsági védelem illesse meg, mint a fokozott kockázattal járó szakma képviselőit.

A B92 RTV híre szerint a szerb rendőrség még mindig nem jutott nyomára annak a támadónak, aki összeverte a B92 operatőrét a csütörtöki tüntetésen, amelyet a szélsőséges szervezetek és a Szerb Radikális Párt szervezett. A B92 úgy határozott, hogy többé nem tudósít képpel a szélsőségesek megmozdulásairól, amelyeken veszélybe kerülhetnek munkatársai. Ezt egyben bojkottnak is szánja.