Nagyvilág

2013.01.24. 19:28

A hajtóművi fékezőberendezések mondták fel a szolgálatot a Tu-204-es orosz gépnél

Moszkva, 2013.január 24., csütörtök (MTI) - A hajtóművi fékezőberendezések mondták fel a szolgálatot a tavaly december végén Moszkvában szerencsétlenül járt Tu-204-es repülőgépnél - jelentette be csütörtökön Moszkvában a műszaki vizsgálat eredményét.

Moszkva, 2013.január 24., csütörtök (MTI) - A hajtóművi fékezőberendezések mondták fel a szolgálatot a tavaly december végén Moszkvában szerencsétlenül járt Tu-204-es repülőgépnél - jelentette be csütörtökön Moszkvában a műszaki vizsgálat eredményét.

A moszkvai Vnukovo repülőtéren 2012. december 29-én az orosz Red Wings légitársaság Tupoljev típusú gépe nem tudott megállni a leszállópályán, és a betonkerítést átszakítva kicsúszott a kijevi országutat a reptértől elválasztó árokba, miközben háromfelé szakadt. A repülőgép orra az autópályára esett.

A moszkvai székhelyű államközi légügyi bizottság - amely 12 volt szovjet utódállam polgári repülési ügyeit felügyeli - honlapján olvasható jelentés szerint a pilóták négyszer is próbálkoztak a hajtóművek tolóerő-visszafordító berendezésének, az úgynevezett sugárfordítónak a bekapcsolásával, de mindannyiszor sikertelenül. A fékezés helyett a hajtóművek csak tovább gyorsították a gépet, amely körülbelül 190 kilométeres óránkénti sebességgel rohant bele az országutat és a repülőteret elválasztó árokba.

A leszállópályáról kicsúszás közben a fedélzeti mérnök leállította a hajtóműveket, de már későn. A Tu-204-es földet érése és a kicsúszás között mindössze 32 másodperc telt el.

A Red Wings légitársaságnak a csehországi Pardubicéből visszatérő járatán nyolcfős személyzet teljesített szolgálatot, és közülük csak hárman élték túl a tragédiát. A kapitány, a másodpilóta és a fedélzeti mérnök, valamint két utaskísérő vesztette életét a balesetben. A három túlélő közül egy már elhagyhatta a kórházat.

Egy autós is megsérült, akinek gépkocsiját a repülőgép egyik kereke találta el.

A Kommerszant című orosz lap értesülései szerint a Roszaviacija a napokban megvonhatja a Red Wings működési engedélyét. A légitársaság ellenőrzése során ugyanis megállapították, hogy tavaly decemberben a Vnukovón történt szerencsétlenségen kívül öt hasonló eset történt a cég Tu-204-es gépeivel. Az egyik mindössze egy órával - ugyancsak Vnukovón - a Csehországból visszatért gép balesete előtt.

A működési engedély megvonása a Red Wings csődjéhez vezethet - jegyezte meg a lap.

Az Alekszandr Lebegyev tulajdonában lévő orosz légitársaságot 1999-ben alapították, és a cég a tizenöt vezető orosz légitársaság egyike és a Tu-204-es repülőgépek legnagyobb megrendelője.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!