Az idegenforgalom fejlesztésében gondolkodnak

Királd – Új alapokra helyezték a vidékfejlesztést az észak-borsodi régióban.

Az Észak-Borsodi Leader Unió Helyi Közösség Egyesület vezetői még a tavalyi esztendőben kezdték meg a párbeszédet a térségben található települések polgármestereivel és vállalkozóival, hogy együttes erővel alakítsák ki a 2014-2020 közötti időszakra érvényes helyi fejlesztési stratégiát. A szervezethez 140 projektötlet érkezett be, mintegy 6 milliárd forint értékben. A szakemberek ezekből válogatták ki azokat, amelyek jelentős előrelépést jelenthetnek a régiónak. A gazdasági élet fellendítéséhez 530 millió forint fejlesztési keret áll rendelkezésre.

– Az idegenforgalmi sajátosságokra épülő turisztikai szolgáltatások fejlesztésére kiemelt feladatként tekintünk. Éppen ezért szálláshelyek és turisztikai attrakciók fejlesztésére és kialakítására is lesz lehetőség. Az a pályázó, aki új munkahelyek létrehozását, valamint a megújuló energiaforrások felhasználását is tervezi, előnyt fog élvezni az elbíráláskor – fogalmazott Patakiné Balázs Anikó, a munkaszervezet vezetője. – Emellett a közösségi rendezvények szervezése, a helyi termékek előállítása, a mikrovállalkozások támogatása és a civil szervezetek közösségi célú fejlesztése is kiemelt feladat lesz az észak-borsodi térségben. Egyesületünk munkaszervezete a jövőben is tart majd olyan fórumokat, ahol segítséget adunk az érdeklődőknek a pályázati felhívásokkal és a fejlesztési források elnyerésével kapcsolatban.

A Magyar Lovasturisztikai Szövetség az elmúlt időszakban szoros együttműködést alakított ki az észak-borsodi régióval, ahol bíznak benne, hogy a most elfogadott stratégiában felvázolt elképzelések rá tudnak majd kapcsolódni erre a vonalra. A térségbe érkező lovas turisták ugyanis nem csupán az új munkahelyek teremtését segíthetik elő, hanem jelentős bevételi forrást jelenthetnek az ott élők számára.

ÉM-ME