Helyi gazdaság

2011.08.29. 13:00

Bankjegybrikettet ajánl fel jótékony célra az MNB

Budapest (MTI) -Pályázatot ír ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a forgalomban elhasználódott bankjegyek megsemmisítése során keletkező bankjegybrikettekre. A közhasznú és kiemelkedően közhasznú szervezetek szeptember 30-ig pályázhatnak a bankjegybrikettek térítésmentes, fűtési célú hasznosítására.

Budapest (MTI) -Pályázatot ír ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a forgalomban elhasználódott bankjegyek megsemmisítése során keletkező bankjegybrikettekre. A közhasznú és kiemelkedően közhasznú szervezetek szeptember 30-ig pályázhatnak a bankjegybrikettek térítésmentes, fűtési célú hasznosítására. Az MMB hétfőn arról tájékoztatta az MTI-t, hogy már negyedik éve ajánlja fel jótékony célra a magas fűtőértékű tömörített pénzkötegeket. Mint közleményében írja, a MNB évente 40-50 tonna megrongálódott, elhasználódott bankjegyet von ki a forgalomból. Ezek megsemmisítési eljárása során tömör, téglaalakú brikettek készülnek, melyek a barnaszénéhez hasonló fűtőértékkel rendelkeznek, így a környezetvédelmi és biztonsági előírások betartásával vegyes tüzelésű kazánban elégethetők.

A pályázat célja, hogy lehetőséget adjon a jótékonysági, illetve non-profit társadalmi szervezeteknek és alapítványoknak fűtési költségeik nagymértékű csökkentésére, ugyanis a bankjegybrikettek alkalmazásával kiválthatják az igen költséges fa vagy szén fűtőanyagot - emeli ki a közleményben a jegybank.

Az MNB a közhasznú és kiemelkedően közhasznú szervezetek számára írja ki pályázatot a bankjegybrikettek térítésmentes, fűtési célú hasznosítására. A pályázatra 2011. szeptember 30-ig lehet jelentkezni; a brikettek ingyenes szállítása előreláthatólag november hó folyamán kezdődik el. A részletes pályázati kiírás a www.mnb.hu honlapon a "A MNB / A felelős jegybank/ Pályázat karitatív szervezeteknek" menüpontban olvasható.

A közleményben a MNB felidézi, hogy az általa az elmúlt három évben meghirdetett, a brikettek jótékony célra történő hasznosításáról szóló pályázatát nagy érdeklődés övezte. A tavaly benyújtott pályázatok közül kikerült három nyertes közhasznú szervezet a Vésztői Sérült Gyermekekért Egyesület, a Segítő Kezek Idősek Otthona Gyulai Alapítványa, valamint a Nágocson működő Reménység Gyermeksegély és Rehabilitációs Alapítvány volt.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!