Az FVM államtitkára cáfolta, hogy a gazdáknak kell visszafizetnie az esetleges uniós bírságot

A gazdáknak kiküldött levelek és az EU-s bírság két különböző ügy – reagált Gőgös Zoltán a Fidesz keddi sajtótájékoztatójára. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) államtitkára elmondta, hogy az Európai Bizottság valóban felvetett kifogásokat a 2004-2005-ös uniós támogatásokkal kapcsolatban, de bírságról még szó sincs, jelenleg egyeztetés folyik. A gazdáknak küldött levelek adategyeztetésről szólnak.

Gőgös Zoltán elmondta: ha az Európai Bizottsági egyeztetésen kiderülne, hogy az állam hibázott a támogatási eljárás során, természetesen vállalják a bírság kifizetését. Amennyiben a gazdák jelentették le rosszul a támogatás alapját jelentő földnagyságot, nekik kell állniuk a bírságot. Ha az összes gazda hibázott, a Fidesz állításával ellentétben akkor sem 10 milliárdot, hanem 600 millió forintot kellene visszafizetnie a támogatásban részesült földtulajdonosoknak. Az államtitkár szerint azonban legfeljebb a gazdák fele tévedhetett.

Gőgös Zoltán szerint a földtámogatásokkal kapcsolatos kifogásokról az egyeztetés még legalább egy évig tart, csak ezután döntenek arról, hogy kiszab-e bírságot az unió vagy sem. Ebben az esetben is van még jogorvoslati lehetőség, a bírósági eljárás pedig évekig húzódhat.

Az államtitkár elutasította azt a fideszes felvetést, miszerint az Orbán-kormány alatt a földtulajdon tisztázására félretett pénzt a Medgyessy-kormány más célra használta fel. Gőgös Zoltán hozzátette, csupán egy használhatatlan, félmilliárd forintból készült tanulmányt örököltek a Fidesz-kormánytól.

Font Sándor hétfőn azt mondta: az EU csaknem 10 milliárd forint bírság kiszabására készül a jogosulatlanul igényelt földtámogatások miatt. A gazdák az állam által kiadott és 2000 óta nem frissített térképek alapján adták be igényléseiket, ám az állam most mégis rajtuk kívánja behajtani az uniós bírságot. A fideszes politikus szerint a következő napokban csaknem 19 ezer gazda kap értesítést arról, hogy jogosulatlanul igényeltek és kaptak uniós földtámogatást, ezért átlag félmillió forintot vissza kell fizetniük.