Friss hírek

2009.05.28. 20:47

Likviditási gondok a Fejér megyei intézményekben - pedagógusok takarítanak

<p>Likviditási gondokkal küzdenek a Fejér Megyei Önkormányzathoz tartozó oktatási intézmények. Van, ahol traktort adtak el, hogy a közüzemi számlájukat fizetni tudják, és van, ahol a pedagógusok takarítanak. A szakszervezetek érdekegyeztetést kezdeményeznek, és levelet írtak a Fejér Megyei Önkormányzat elnökének.</p>

A seregélyesi szakmunkásképzőben az intézmény traktorát kényszerültek eladni, hogy a számlájukat kifizessék. A móri iskolában a pedagógusok takarítanak, és a tisztítószert is ők veszik. Az intézményeknek 100 ezer és 12 millió közötti számlatartozásuk van. A megye oktatási bizottságának csütörtöki ülésén a megoldást keresték az intézményvezetők és bizottság tagjai.

Két hónapja az intézmények gazdálkodást egy szervezetbe tömörítették. Az iskolák egy meghatározott keretet kapnak, de ez nem elég a számlákra és nem maradt gazdasági szakember sem, aki segítene a pénzzel gazdálkodni. A munkavállalók további leépítésektől tartanak, miközben technikai dolgozók mennek el, mert nem futja a bérükre a megszabott keret - tudta meg a Független Hírügynökség Udvardy Bélától, a Pedagógusok Szakszervezete Fejér megyei elnökétől. Súlyos és beláthatatlan következményekkel járhat, ha a dolgozókat nem tudják megtartani - tette hozzá.

A reprezentatív szakszervezetek levelet fogalmaztak meg a megyei közgyűlés elnökének csütörtökön, amelyben érdekegyeztetést sürgetnek, mert mint mondják, az utóbbi hónapok intézkedésnél ez elmaradt.

A Fejér Megyei Közgyűlés februárban, a költségvetés elfogadása során hozott kényszerintézkedéseket. Az intézmények gazdálkodását egy szervezetbe integrálta, és 50 gazdasági dolgozót bocsátott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!