Friss hírek

2010.09.24. 14:19

Egy épület alatt keresnek egy tömegsírt Szerbiában

<p>Szerbia kiterjesztette a keresést egy tömegsír után, amely a feltevések szerint mintegy 250 koszovói albán holttestét rejti - közölte pénteken a szerbiai háborús bűnökkel foglalkozó ügyészség szóvivője. Bruno Vekaric szerint a szerb-koszovói határon lévő tömegsír után eddig eredménytelenül kutattak a szerb hatóságok.</p>

"Folytatjuk a vizsgálatot Raska-Rudnica térségében, ahol egy épület alatti földterületet és az épület alapzatát kutatjuk át" - mondta a szóvivő az AFP-nek, hozzátéve, hogy a helyszínen vett földminták elemzésének eredményére még várnak az ügyészségen.

Az ügyészség belgrádi vizsgálóbírók és az EU koszovói missziójának (EULEX) segítségével kezdett vizsgálódni a területen, miután szemtanúk számoltak be arról, hogy esetleg ott lehet a keresett sír. A feltevések szerint a nyughelyen legkevesebb 250 koszovói albán holtteste van, akiket a szerb katonák gyilkoltak meg az 1998 és 1999 közötti konfliktus során.

A terület átvizsgálása júniusban kezdődött, ám az első földminták nem bizonyították, hogy emberi maradványok lennének a talajban. Az AFP ugyanakkor úgy értesült: ennek az volt az oka, hogy rossz helyen végezték a vizsgálatot. A talajmintákat ugyanis az épület előtti területről vették, miközben a beszámolók szerint a holttesteket az épület alatt földelték el.

Ha megtalálják a koszovói határtól néhány kilométerre fekvő tömegsírt, akkor - a korábbi esetekhez hasonlóan - exhumálják az ott nyugvó holttesteket, és azonosításuk után újratemetik őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!