Friss hírek

2008.12.12. 19:30

MUMBAI: letartóztatások egy pakisztáni jótékonysági szervezetben

<p>Házi őrizetben tartják vezetőjét, több tucat tagját pedig letartóztatták pénteken Pakisztánban a Dzsamat-ud-Dawaan iszlám jótékonysági szervezetnek, amelynek a gyanú szerint köze van a Mumbai terrortámadásért felelőssé tett katonai szervezethez. Közben Mumbaiban több tízezren alkottak élőláncot a terrorsorozat áldozataira emlékezve.</p>

A Dzsamat-ud-Dawa pakisztáni irodái ellen azután indítottak razziát, hogy az ENSZ terrorszervezetté nyilvánította. Számláját befagyasztották, kirendeltségeit bezárták. A Lahore-központú Dzsamat-ud-Dawa Pakisztán egyik legnagyobb segélyszervezete, a földrengések utáni munkájáról ismerik leginkább. Pénteken több száz ember tüntetett a (pakisztáni) kasmíri ENSZ-kirendeltség előtt a döntés ellen, Amerika- és India-ellenes jelszavakat skandálva.

India szerint a Lashkar-e-Taiba (LeT) nevű katonai szervezet áll a háromnapos Mumbai túszdráma hátterében. Állítólag a Dzsamat-ud-Dawa kapcsolatban áll a LeT-tel és segíti működését.

Közben Mumbaiban több tízezer ember alkotott élőláncot a háromnapos túszdráma különböző helyszínein, hogy kifejezzék egységüket és erejüket. Szervezők szerint 85-100 ezren csatlakoztak.

Vasárnap pakisztáni katonák már tartottak razziát a Dzsamat-ud-Dawa egyik kasmíri segélytáborában és 15 embert letartóztattak. A pakisztáni miniszterelnök szerint köztük van a Mumbai támadássorozat kitervelésével gyanúsítható, két magas beosztású LeT-tag: Zaki-ur-Reman Lakvi és Zarar Shah is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!