Az extra vonalkód most még lassítja, később gyorsíthatja a gyógyszerek kiadását

Minden új rendszer bevezetése átmeneti problémákkal jár, ezért a receptekre nyomtatott extra vonalkód miatt a patikusoknak és a betegeknek is eleinte több türelemre lesz szükségük – mondta a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke. Horváth Tamás szerdai tájékoztatóján azt mondta, szerinte is hasznos az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által júliustól bevezetett vonalkód, hiszen gyorsíthatja a készítmények kiadását, de mint az első nap tapasztalatai mutatják eleinte inkább lassítani fogja.

Az extra vonalkód rögzíti ezután az eddig kézzel felírt olyan adatokat például, mint a beteg neve, taj-száma, a betegség kódja, a gyógyszer neve. A tájékoztatón résztvevő Molnár Márk, az OEP főosztályvezetője elmondta: másfél évig dolgozták ki azt az elektronikus rendszert, amely az extra vonalkódot lehetővé teszi. Hozzátette: kell még idő, hogy valóban minden vényre rákerüljön a gyógyszertári várakozást csökkentő vonalkód, de számításaik szerint augusztusra már a receptek 25-30 százalékán ott lesz. Addigra remélhetőleg olajozottan működik majd az egész rendszer.

Horváth Tamás a gyógyszerkiadó automatákról is beszélt. Elmondta: a kamara álláspontját meg sem kérdezve, másfél-két éve egy minisztériumi rendelet engedélyezte, hogy a patikán kívüli gyógyszerárusításoknál akár automatából is árusíthassák a vény nélküli készítményeket. Az egész gyógyszerész szakmának az a véleménye, hogy ez egy elhibázott döntés volt, ennek ellenére, az Egészségügyi Minisztérium – igaz módosítva – de továbbra is lehetőséget kíván erre adni. Az elnök hozzátette: a tárcával történt keddi egyeztetésen is elmondták, hogy a gyógyszerautomaták nem biztonságosak és szükségtelenek is, hiszen a tapasztalatok azt mutatják a másfél-két év alatt szinte senki nem élt a lehetőséggel.

Horváth Tamás értehetetlennek nevezte, hogy kinek lehet az érdeke a gyógyszerautomaták bevezetése, hiszen a patikusoknak nem, a betegeknek nem és a tapasztalatok szerint a gyógyszertáron kívül árusító helyeknek sem. Az elnök felhívta a figyelmet arra a veszélyre, hogy ha a lobbi érdekek miatt esetleg valóban elterjedtté válnának az egyenként 2-5 millió forintba kerülő gyógyszerautomaták, már könnyen bevezethetnék azt is, hogy a vényre kapható szereket is ezek adják ki. Ez pedig Horváth Tamás szerint nagyon veszélyes lenne.