Az évszázad vihara pusztított Jaltában

Háztetõket sodort el, fákat csavart ki tövestül, elektromos, és gázvezetékeket tett tönkre az a hatalmas vihar, ami kedden csapott le a Krím-félsziget egyik legjelentõsebb üdülõvárosára.

Ekkora természeti csapásra még a legidõsebb jaltai lakosok sem emlékeznek – adta hírül az Ukranews hírügynökség.

Az óránkénti 130 kilométeres sebességet is elérõ széllökések csaknem félszáz épület tetõszerkezetét tépték le. A lakóházakon kívül tucatnyi iskolában és közigazgatási épületben okozott súlyos károkat a Fekete-tenger felõl érkezõ orkán. A kedd esti kárfelmérés adatai szerint legalább 100 fát, köztük évszázados tölgyeket csavart ki tövestül a szélvihar.

A kidõlõ fák elszaggatták az elektromos távvezetékeket, sõt több helyütt a felszíni gázvezetékeket is megrongálták. A katasztrófavédelem beszámolója szerint gyakorlatilag perceken múlt, hogy nem keletkezett tûzvész, miután a gázszolgáltatónak csak az utolsó pillanatokban sikerült elzárnia a fõvezetékek csapjait.

Az alázúduló jelentõs mennyiségû csapadék nyomán az utcák folyókká, a terek tavakká váltak.

A vihar a Jalta környéki falvakban is pusztított. Közel tucatnyi településen jelenleg is szünetel a gáz és villanyszolgáltatás. A közutakra dõlt fák, illetve a medrükbõl kilépett patakok miatt számos község megközelíthetetlenné vált.