Az evangélikus egyház szerint a választások után is van élet

A választás nem vérre megy, nem élet-halál kérdése: az állandó értékeket, mint például a családi béke, nem szabad kockáztatni emiatt – mondta az RTL Klub Híradójának a Magyarországi Evangélikus Egyház északi egyházkerületének vezetõje. Fabiny Tamás, püspök szerint semmiféle erõszak nem engedhetõ meg a politikai küzdelemben, és azt mondja, el kell utasítani a szélsõséges eszméket illetve a rasszizmust.

A 2002-es választások idején számtalan család, baráti társaság, illetve munkatársak ugrottak egymásnak, csak mert más politikai platformon voltak. Ez nem lenne jó, ha megismétlõdne – mondta Fabiny Tamás.

Az evangélikus püspök szerint kétségtelen hogy a magyar társadalomban sok a feszültség, és számos nehézséggel küzdenek az emberek, de a fenyegetés, az erõszak semmire nem megoldás. Fabiny Tamás úgy véli, sokan igyekszenek ma félelmet kelteni, amit egyháza elutasít, hisz az erõszak nem egyeztethetõ össze a keresztény erkölccsel. Az évtizedek óta megoldatlan társadalmi problémákat nem lehet elhallgatni, a militáns, fenyegetõ magatartás azonban rossz válasz, amely nemcsak ízléstelen, de kártékony is – mondta.

Az evangélikus egyház mindemellett a választáson való részvételre buzdítja híveit. A voksolás nemcsak formaság: minden ember hozzájárulhat a változáshoz – fogalmazott Fabiny Tamás.