“Az év színésze? Remek előadások születtek az idén jó alakításokkal”

Akt.:
Béres Attila
Béres Attila
Miskolc – A színi igazgató vallja, sok tapasztalattal lett gazdagabb az évadban, ezekből tanulva folytatja a munkát.

A Miskolci Nemzeti Színház 16 bemutatóval készül a következő évadára, ez lesz az első évad, amit már Béres Attila színi igazgató és a színház művészeti tanácsa állított össze.

Miskolcon minden adott ahhoz, hogy nagyon jó színháza legyen. Béres Attila

– A most záruló évadot úgymond örökölte, hiszen már kész volt az évadterv, amikor igazgatóváltás történt. Mennyire érzi mégis sajátjának?

Béres Attila: Természetesen sajátomnak érzem. Bár nem én terveztem az évadot, mert az már akkor készen volt, amikor engem tavaly júniusban kineveztek igazgatónak, de a lebonyolítás, a szervezés és a színház művészi és gazdasági működtetésének felelőssége már rám hárult. Remek előadások születtek, nagyszerű színészi teljesítményekkel, a számok is azt mutatják, hogy jól dolgoztunk. Több mint 130 ezer néző volt kíváncsi az előadásainkra, ami jelentősen magasabb szám, mint az előző évad végén volt. Fontos volt ez az évad abból a szempontból is, hogy megtapasztalhattam, mit jelent egy ekkora színházat igazgatni. Ebben nagy segítségemre voltak a színház különböző egységeinek vezetői. Kiváló munkatársakra találtam.

– Milyen évad elé nézünk: van-e olyan, amit úgy érzi, másképp kell csinálnia, mint az elődje?

Béres Attila: Már ebben az évadban, amelynek lassan vége van, megpróbáltuk racionalizálni, jobban strukturálni a színház teljes belső működését, optimalizálni a havi játszási rendet, illetve nagyobb hangsúlyt fektettünk a marketingmunkára is. Ezeknek a folyamatoknak az elején járunk, sok tapasztalattal lettünk gazdagabbak az elmúlt évad során, és ezekből tanulva kell folytatni a munkát. A legnagyobb kihívás a 2016–2017-es évad összeállítása volt. A művészeti tanács tagjaival közösen megpróbáltuk a színház három játszóhelyét pontosabban definiálni, hogy egy sokszínű, a nézők minél szélesebb rétegét megszólító évadterv születhessen. A miskolci színház egy város, egy régió színháza, nemzeti színház. A műsorterv összeállításánál ez az egyik legfontosabb szempont.

– Összehasonlításként: hány bemutató volt az idei évadban?

Béres Attila: Az idén 19, a jövő évadban 16 bemutató lesz, illetve folytatjuk a tantermi színházi sorozatunkat, melynek keretében két bemutatót tervezünk, a Pirézek és a Szociopoly című előadásokat, ezek előbemutatója már ebben az évadban megvalósult. A Nagyszínházban Ábrahám Pál Viktória című operettjével nyitunk szeptember végén, az előadást a Budapesti Operettszínházzal való hosszú távú együttműködésünk keretében valósítjuk meg. Ezt követi október elején Madách Imre örök érvényű művének, Az ember tragédiájának bemutatója. Egy nemzeti színháznak nemcsak feladata, de kötelessége is a magyar irodalom klasszikusainak bemutatása. December elején a bohózatok nagymesterének, George­s Feydeau-nak A hülyéje című darabját tűzzük műsorra. Szilveszter délutánján egy musicalkoncertre várjuk a nézőinket. 2017 januárjában az opera kedvelőinek egy igazán rendkívüli előadással készülünk, Wagner A bolygó hollandi című operájával. Az előadás a Szegedi Szabadtéri Játékokkal koprodukcióban jön létre. Tavasszal az évad utolsó bemutatója a Nagyszínházban a La Mancha lovagja című musical lesz. A Kamaraszínházban jövőre szeretnénk a kamaszkorú gyerekeket is megszólítani. Mark Haddon A kutya különös esete az éjszakában című, egy autista kisfiúról szóló történetét játsszuk. Nagyon sokat várok ettől az előadástól, hiszen egyformán mesél a gyerekeknek a felnőttekről és a felnőtteknek a gyerekekről. A legkisebbeknek a Csipike, az óriás törpe készül, a szülőkorú felnőttek generációjának még a kedvence volt Fodor Sándor nagyszerű meséje, de a gyerekek ma már nem annyira ismerik. A Kamaraszínházban ifjúsági programunk mellett egy markánsabb művészszínházat szeretnénk megvalósítani. A következő évadban itt mutatjuk be a Kivilágos kivirradtigot, Móricz Zsigmond regényének színpadi adaptációját, és az egyik legjelentősebb kortárs lengyel drámaíró, Tadeusz Slobodzianek A mi osztályunk című művét, valamint Molnár Ferenc vígjátékát, a Játék a kastélybant. Ugyancsak a Kamaraszínházban lesz az első balettbemutató is Tolsztoj Anna Karenina című regényéből. A Játékszínben négy különleges bemutatót tervezünk. Euripidész Bakkhánsnők című görög drámája nyitja az évadot, ezt Parti Nagy Lajos A Bandy-lányok című zenés játéka követi. Az egyik legeredetibb független társulat, a budapesti K2 színház két fiatal vezetője, Benkó Bence és Fábián Péter írnak közösen egy darabot a miskolci társulatnak, melynek címe A ma esti előadás, ők is rendezik, ennek a bemutatója januárban lesz. A játékszíni évadot a tánc világnapján Gergye Krisztián Harlequinade című táncjátéka zárja.

– Amikor pályázott az igazgatói posztra, azt mondta, azt szeretné megvalósítani, amit magától elvár. Hogy látja: sikerül?

Béres Attila: Még az út elején vagyunk, erre a kérdésre jövő ilyenkor, az első saját évadunk megvalósulása után könnyebben tudok válaszolni. De az elmúlt évad megerősített abban, hogy Miskolcon minden adott ahhoz, hogy nagyon jó színház legyen.

– Az előző évadokban több fesztivált szervezett a színház. Megmaradnak-e ezek a következő évadban is?

Béres Attila: Természetesen jövőre is lesz az európai színművészeti egyetemek szemléje, a SZEM Fesztivál és a Határtalan Napok is. Reméljük, a Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtott pályázatunk sikeres lesz, és ez esetben mindkét fesztivál 5 éves születésnapját méltóképpen meg tudjuk ünnepelni. De ezek mellett folytatjuk az operabeavató sorozatunkat és a felolvasó színházi esteket is.

– Ön két előadást rendez a következő évadban. Egyrészt a Viktória című operettet, ami már előbemutatóban is látható lesz a nyáron, valamint A mi osztályunk című Tadeusz Slobodzia­nek-darabot. Miért ezeket választotta?

Béres Attila: Két olyan történet, ami foglalkoztat. A Viktóriát néhány éve már megrendeztem az Operettszínházban. Amikor a miskolci színház igazgatói posztjára pályáztam, akkor szorosabb együttműködést ígértem az Operettszínházzal. Most ez megtörténik, mert megkapjuk a Viktória című operett teljes díszletét és jelmezeit, mindemellett Dolhai Attilát is sikerült megnyernem a főszerepre. A mi osztályunk egy osztályközösség történetét dolgozza fel kíméletlen őszinteséggel az 1930-as évektől napjainkig. Rendkívül tanulságos történet.

– Hajdu Mariann –


Béres Attila az Év színésze díjról

„Nagyon örülök, az elmúlt évek talán legjobb kezdeményezése ez az összefogás az Észak és a színház között. Az újság sok emberhez eljut, segít abban, hogy a nézők ki tudják fejezni a véleményüket. Nagyon jó ötletnek tartom az apró változtatást is a szavazás menetében: hogy nem színészre, hanem valamely szerepben nyújtott alakítására kell szavazni, hiszen ez reális képet fog adni, hogy a néző kit tart jónak. Maga a díj nagy segítség is az Észak részéről. Mert az, hogy én színi igazgatóként mit gondolok, mit tartok jónak, az kevésbé számít, hiszen számomra minden előadás egyformán kedves. Az újságon keresztül pedig a néző véleményét ismerhetjük meg. Nagyon várjuk a végeredményt, és bár az évadzárón lesznek más díjak is, én az Év színésze-szavazás végeredményére vagyok a legkíváncsibb.”

Várjuk szavazatát!

Az évad végén adjuk át az Észak-Magyarország szerkesztősége által alapított díjat a Miskolci Nemzeti Színház arra érdemes tagjának: várjuk szavazataikat! Az Év színésze a díj alapítása óta minden évben az lett, akire a legtöbb szavazat érkezett lapunk felhívására. Így szeretnénk ezt az elismerést odaítélni a 2015/2016-os évad vége felé közeledve is. Szavazni a Borsod Online-on itt lehet.

Az idei szavazás során konkrét szerepben nyújtott alakítás az értékelés alapja.
hirdetés


hirdet�s