Helyi közélet

2014.02.20. 11:47

Ózd: Valamivel több jut mindenre

Ózd - Elfogadták Ózd idei költségvetését, amelyet hiánymentesre terveztek ebben az esztendőben.

Ózd - Elfogadták Ózd idei költségvetését, amelyet hiánymentesre terveztek ebben az esztendőben.Fürjes Pál polgármester szerint nem kampányköltségvetést alkottak, az viszont tény, hogy az elmúlt esztendők takarékos gazdálkodásának köszönhetően az élet számos területére több pénzt tudnak juttatni idén, mint korábban. Az ózdi városvezető a legutóbbi tanácskozáson emlékeztetett arra, hogy 2010-ben 827 millió forintos működési hiánnyal vették át a település irányítását, amit teljes egészében sikerült lefaragniuk.

- Ezt elsősorban a folyamatos kormányzati segítségnek és a tudatos intézményi működésnek köszönhetjük – tette hozzá Fürjes Pál. Hatalmas tehertől szabadultunk meg, így a jövő már sokkal tervezhetőbbé vált.

A városi költségvetés azonban így is alig fele az öt-hat évvel ezelőttinek. A bevételi főösszeget valamivel ötmilliárd fölé tervezték, a kiadások ezzel szemben meghaladják az 5.6 milliárd forintot. A két szám közötti 476 milliós különbség a korábbi pénzmaradványból finanszírozható, így hiánymentes lesz az ózdi önkormányzat pénzügyi terve.

Sport, kultúra, járda, busz

Vitális István, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke úgy véli: jelentős eredményt értek el ebben az esztendőben, hiszen a civil és a társadalmi sportszervezetek támogatására valamivel több támogatás jut, de idén út és járdafelújítások is lesznek, és a buszközlekedésre szánt összeget is közel megháromszorozták.

- A költségvetés egészét nézve ezek a számok nem olyan nagyok, viszont az emberek életminőségén egyértelműen meglátszik majd – fogalmazott Vitális István. – A város attól város, hogy jól működik a sport és a kulturális élete, stabil a közösségi közlekedés és megfelelő minőségűek az utak, valamint a járdák. Ezekre a célokra nyilván sokkal több pénzt is el lehetnek költeni, de a mostani többletforrás is meglátszik majd az esztendő folyamán.

Fontos évfordulók

Fürjes Pál néhány jeles eseményre is felhívta a figyelmet a költségvetés kapcsán, Ózd ugyanis idén ünnepli várossá nyilvánításának 65. évfordulóját, Szentsimon településrész pedig fennállásának nyolcszázadik születésnapjára készül. Emellett olyan beruházások indulnak el, amelyek a település arculatát évekre, évtizedekre meghatározhatják. A polgármester itt külön kitért a MANDA-projektre, amelynek heteken belül kézzelfogható jeleit is láthatják majd az ózdiak. A városi költségvetést egyébként a két független – korábbi jobbikos – képviselő tartózkodása mellett fogadták el.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában