Az európaiak sürgős lépéseket várnak az EU-tól a globális felmelegedéssel kapcsolatban

Az európaiak elsöprő többsége elvárná az Európai Uniótól, hogy foglalkozzon a globális felmelegedéssel, és több mint felük kifejezetten sürgősnek tartja a kérdést, derült ki egy csütörtökön nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás eredményeiből. A magyar válaszadók 92 százaléka gondolja úgy, hogy sürgős lépéseket kell tenni az üggyel kapcsolatban.

Az Európai Bizottság megbízásából, harmincezer ember megkérdezésével készített felmérés adatai szerint az európai polgárok 88 százaléka várná el, hogy sürgősen foglalkozzon az EU a globális felmelegedéssel, 57 százalékuk pedig nagyon sürgősnek tartja a kérdés megvitatását. Leginkább a görögök és a ciprusiak , legkevésbé pedig a lengyelek, és a balti országok polgárai tartják nagyon sürgősnek a dolgot.

Magyarországon a megkérdezettek 92 százaléka várná el a globális felmelegedés EU szintű kezelését, és 66 százalékuk tartja ezt nagyon sürgősnek.

A TNS közvélemény-kutató intézet által készített felmérés szerint a megkérdezettek 89 százaléka támogatja, hogy az Európai Uniónak sürgősen új irányelveket kell megvalósítania annak érdekében, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása legalább 20 százalékkal csökkenjen 2020-ig.

Az európai polgárok többsége “sürgős intézkedéseket vár az EU képviselőitől ezen a területen, többek között új irányelveket az üvegházhatást okozó gázok csökkentése érdekében”, foglalta össze a kutatás eredményeit Marita Carballo, a TNS Polling & Social globális vezetője.

A felmérést a 27 tagállamban, a két tagjelölt országban (Horvátország és Törökország) valamint a ciprusi török közösségben végezték.