Az európaiak Hillary Clintont választanák amerikai elnöknek

Hillary Clinton
Hillary Clinton
Az európaiak és a kanadaiak elsöprő többsége Hillary Clintont látná szívesen 2008-tól az Egyesült Államok élén – derült ki felmérésből, amelyet szerdán hoztak nyilvánosságra Kanadában.

Az egykori First Lady mellett a szintén demokrata szenátor Barack Obama és New York egykori polgármestere, a republikánus Rudy Giuliani a legnépszerűbb, bár messze lemaradnak Clintontól.

A kanadai Angus Reid intézet négy európai államban és Kanadában végezte a felmérést, országonként ezer ember megkérdezésével, és mindenhol egyértelműen Hillary Clinton végzett az első helyen. Legtöbben Németországban (45 százalék) és Franciaországban (44 százalék) szeretnék New York szenátornőjét a Fehér Házban látni a 2008-as választások után, de az olaszok és britek is egyértelműen őt támogatják. Nagy-Britanniában, Franciaországban és Németországban az első női elnök címére pályázó szenátort több férfi támogatta, mint nő – derült ki a felmérésből.

Hillary Clinton eredményeit leginkább a szintén demokrata Barack Obama közelítette meg, de az ő támogatottsága jóval kisebb: legtöbben Kanadában látnák a színesbőrű Obamát az elnöki székben, de ott is mindössze 13 százalékot kapott. A rebulikánusok közül Rudy Giuliani szerepelt a legjobban, de ő is messze lemaradt Hillary Clintontól.

Kapcsolódó cikkek: