Friss hírek

2008.01.01. 15:38

Emelkedett az áram, a víz ára Szlovákiában

<p>A villanyáram drágulását, valamint a víz- és csatornadíjak növekedését hozta Szlovákiának az új esztendő. Északi szomszédunknál január elsejétől a lakossági villanyáramért országos átlagban 2,86 százalékkal kell majd többet fizetni; szolgáltatónként (vagyis régiónként) az emelés 1,95-3,84 százalék közt mozog.</p>

Az áramot előállító Szlovák Villamos Művek Rt. korábban nagyobb emelést igért, de a szociáldemokrata Robert Fico kormánya 800 millió koronával (vagyis körülbelül hatmilliárd forintnak megfelelő összeggel) járult hozzá az előállítási költségekhez.

Nem változik Szlovákiában a lakossági földgáz ára, de mostantól nem köbméterben, hanem kilowattórában mérik a fogyasztást. Erre a pozsonyi árszabályozási hivatal azért kötelezte a Szlovák Gázműveket, hogy a fogyasztók könnyebben eldönthessék: gázt vagy villanyt érdemesebb-e használniuk.

A vízdíj országos átlagban csaknem 6, a csatornadíj pedig több mint 5 százalékkal növekszik a szomszédos országban, de az egyes szolgáltatók között, vagyis régiónként itt is vannak eltérések. Szlovákiában az ivóvíz köbméterenkénti ára áfával nagyjából 25-38 korona (190-285 forint), a csatornadíj pedig 25-30 korona (190-225 forint).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!