Az európai gyerekek ismerik az internet veszélyeit, de nem kérnek tanácsot a szüleiktől

Az európai gyerekek egyre jobban tudatában vannak az internet veszélyeinek, de amikor nehézségbe ütköznek, csak végső esetben kérnek segítséget a szüleiktől, derül ki abból a tanulmányból, amelyet az Európai Bizottság pénteken tett közzé.

A tanulmány a 9-10 és a 12-14 éves gyerekek internetes szokásait vizsgálta. Megállapítása szerint az internet és a mobil telefon használata “csaknem magától értetődő” már a gyerekek körében. “A gyerekek általánosságban azt is tudják, milyen kockázatai vannak az internetezésnek és a mobilozásnak. Ám ha az interneten valamilyen nehézségbe ütköznek, csak legvégső esetben fordulnak felnőtthöz segítségért” – áll a Bizottság jelentésében.

Az Európai Bizottságnak az információs társadalommal és a médiumokkal foglalkozó biztosa, Viviane Reding a felmérés eredményeit értékelve kijelentette: “Az, hogy az európai fiatalok ilyen magabiztosan sajátítják el a digitális technikákat, örömteli dolog, mert a tudás alapú társadalom fejlődése szempontjából kulcsfontosságú, hogy a társadalom tagjai képesek legyenek aktívan használni az új médiumokat”. Ugyanakkor hozzátette: “a felmérés mutatja, hogy Európának milyen nagy szüksége van az online médiumok használatának oktatására, elsősorban a szülők körében”.

A tanulmány azt is megállapította, hogy nincs nagy különbség az egyes EU-tagállamok között a gyerekek internetezési szokásait illetően. A gyerekek leginkább játékra, szörfölésre, levelezésre használják a világhálót. A mobiltelefont pedig első sorban sms-ezésre, a szüleikkel és a barátaikkal való beszélgetésre használják.