Az Európai Bizottság jóváhagyta Horvátország uniós csatlakozását – ÖSSZEFOGLALÓ

Az Európai Bizottság jóváhagyta Horvátország uniós csatlakozását – ÖSSZEFOGLALÓ
Luxembourg  (MTI) – Az Európai Bizottság zöld jelzést ad Horvátország EU-felvételéhez – jelentette be José Manuel Barroso, az uniós végrehajtó szerv elnöke pénteken.

Az Európai Unió magyar elnöksége üdvözölte a bejelentést, és jelezte, mindent elkövet annak érdekében, hogy a tagállamok részéről megkapja mindazon támogatást, amely ahhoz szükséges, hogy a csatlakozási tárgyalásokat még ebben a hónapban lezárják.
    Horvátország valószínűleg 2013-tól válhat az unió tagjává. Barroso megerősítette, hogy a bizottság a javaslatban az említett év júliusát tartja lehetséges belépési dátumnak.
    Nyilatkozatában a bizottság elnöke úgy vélte, hogy mind az unió, mind Zágráb számára történelmi a pillanat.
    Barroso és Stefan Füle bővítési biztos megerősítette, hogy a végrehajtó testület legfrissebb értékelése szerint az EU lezárhatja a csatlakozási tárgyalásokat az utolsóként nyitva maradt négy fejezetben is.
    A biztosok méltatták azt a munkát, amelyet Horvátország végzett a tárgyalások lezárása érdekében az utóbbi években, kiemelve a – már magyar EU-elnökség alatt zajlott – utolsó hónapokat.

A Balkán többi országának is jelzés az, hogy Horvátország lezárhatja a tárgyalásokat

    José Manuel Durao Barroso azt is hangoztatta, hogy a tárgyalásokon az unió is tartotta magát az elején bejelentett feltételesség elvéhez, és biztosította azt, hogy minden szükséges feltétel teljesüljön a folyamat befejezéséhez. A bizottság “keményen, de igazságosan” tárgyalt – emelte ki az elnök.
    Hozzátette, hogy a horvát csatlakozás az unió bővítési politikájának hitelességét is tanúsítja.
    A Balkán többi országának is jelzés az, hogy Horvátország lezárhatja a tárgyalásokat – fogalmazott. Kiemelte: a döntés azt is mutatja, hogy az unió bővítési folyamata működik, és a tagságra pályázó más országokban is érdemes elvégezni az európai integrációhoz szükséges reformokat.
     Füle hangoztatta, hogy a bizottság a tárgyalások lezárása után is folytatja a munkát, és folyamatosan ellenőrzi, hogy Horvátország mekkora sikerrel ültette át a gyakorlatba vállalásait. Külön említette az igazságügy, a korrupció és a kisebbségi jogok tiszteletben tartásának témáját.
    Kiemelte a bővítési biztos, hogy az uniós csatlakozási folyamat segítette a demokratikus átalakulást is Horvátország ban, mind a társadalmi, mind a gazdasági változásokat. 

Nem teszik automatikusan lezárhatóvá Horvátország csatlakozási tárgyalásait

     A pénteki bejelentés nem volt meglepetés. Barroso már kedden jelezte, hogy az általa vezetett testület “közel jutott” ahhoz, hogy a maga részéről lezárja a Horvátország gal folytatott EU-csatlakozási tárgyalásokat.
    Az Európai Bizottság ugyanakkor még nem teszi automatikusan lezárhatóvá a csatlakozási tárgyalásokat. Az elnökség feladata, hogy megszerezze mind a 27 uniós tagország egyetértését a közös állásponthoz.
    A magyar elnökség közleményében a maga részéről szilárd meggyőződését fejezte ki, hogy “teljesülnek azok a feltételek, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a 27 tagállam a tárgyalásokat lezárja”.
    Jelezte: már pénteken megkezdi a határozattervezet tárgyalását a tagországok kormányait képviselő Tanácsban.
    Az elnökség gratulált a horvát kormány teljesítményéhez is. Egyúttal – a közlemény fogalmazása szerint – “bátorítja a horvát partnereket, hogy folytassák a munkát, az eddigi elkötelezettséggel dolgozzanak a megkezdett reformok elmélyítésén”.
    Üdvözölte a bizottsági bejelentést Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke is. Egyben reményét fejezte ki, hogy a 27 tagország külügyminisztere is a lehető leghamarabb egyetértőleg jóváhagyja a bizottsági értékelést.