Az euró bevezetésérõl beszélt Bajnai Gordon a New York Times-nak

Magyarország minden eddiginél jobban elkötelezett az euró minél hamarabbi bevezetése iránt, még akkor is, ha ez további megszorításokkal jár – nyilatkozta Bajnai Gordon magyar kormányfõ a New York Times címû amerikai lapnak.

Az újság szombati számában megjelent interjúban a miniszterelnök arról is beszélt, hogy kormánya gazdasági intézkedései példaként szolgálhatnak a komoly pénzügyi gondokkal küzdõ Görögországnak.A magyarok többsége azt a következtetést vonta le, hogy jó az eurózónában lenni, mert az euró biztonságot ad – mondta Bajnai Gordon a Times-nak. A magyar kormányfõ közölte: ha van álma, akkor az az, hogy 2014-re Magyarország bevezeti az eurót, és a gazdaság fenntarthatóan növekszik.

A lapnak a héten, budapesti hivatalában interjút adó miniszterelnök kifejtette, hogy Magyarországnak vissza kell fognia a bérköltségeket, és a szomszédainál erõsebb gazdaságot kell kiépíteni az euró bevezetéséhez. A cél az, hogy az EU átlagnál két százalékkal nagyobb legyen az ország gazdasági növekedése, amely nagyon szigorú pénzügyi intézkedéseket, és a szerkezeti reformok folytatását igényli – közölte Bajnai Gordon.

A “Lehetséges tanulságok Görögországnak, Magyarországon” címet viselõ cikkben példaként említik a magyar gazdasági megszorító intézkedéseket Görögország, Portugália, vagy Spanyolország számára. Ezzel a kijelentéssel Soros György is egyetértett – írta a lap. “Magyarország megtette, és rendkívül hamar összeszedte magát” – nyilatkozta a magyar születésû milliárdos üzletember.

Bajnai Gordon elmondta, hogy ezt személyesen is elmondta a görög kormányfõnek, aki azt szerette volna megtudni, hogyan érte el a befektetõk bizalmának visszaszerzését Magyarország. A magyar kormányfõ szerint Athénnak meg kell alkotnia saját megszorító csomagját, mert ez az egyetlen út a nagy európai országokkal is versenyképes gazdaság megteremtésének.