Az EüM szerint a Belváros is szed be a vizitdíjhoz hasonló hozzájárulásokat

Az 50-es években érvelt politikus utoljára úgy, mint ahogy az V. kerületi polgármester csütörtökön a parkoló-vitában – így reagált az Egészségügyi Minisztérium (EüM) arra, hogy Rogán Antal a tárcától beszedett pénzből a kerületiek vizitdíját fedezné. A minisztérium közleményében leszögezi, hogy a belvárosi önkormányzat 13 milliárd forintot követel, míg a kerületben élők évente 40-50 milliót költenek vizitdíjra.

Az EüM közleménye szerint a 20 milliárd forint feletti éves költséggel gazdálkodó önkormányzatnak amúgy sem okozhatna gondot a 40-50 millió forint átvállalása. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a kerület is szed be a vizitdíjhoz hasonló önrészeket az emberektől: például a bölcsődékben, vagy óvodákban a szülőktől étkezési hozzájárulást kér.

A polgármester július 4-én döntött arról, hogy a közterület-használati díjat – mások mellett – az egészségügyi tárcától is visszamenőlegesen követeli, mert az intézmény anélkül használja parkolásra a belvároshoz tartozó területeket, hogy fizetne az önkormányzatnak. Mivel nem fellebbezték meg a döntést, így az önkormányzat múlt héten inkasszót nyújtott be a minisztérium számlájára. Rogán Antal csütörtökön elmondta: az egészségügyi tárca a végrehajtás felfüggesztését sem kérte a bíróságtól.