Az EüM cáfolja Rogán kijeletését – ügyészi óvást kezdeményeznek

Az egészségügyi tárca törvényes határidőn belül megfellebbezte mind a jogosulatlan közterület használatra vonatkozó, mind az azért kiszabott bírsággal kapcsolatos határozatokat – reagált közleményében Rogán Antal hétfői kijelentésére az Egészségügyi Minisztérium (EüM) sajtóosztálya. Az V. kerületi polgármester azt állította ugyanis, hogy a tárca vezetőjétől hétfőn reggel kapott egy faxot, amelyben elismerte, hogy technikai okok miatt nem fellebbezték meg a kerületi önkormányzat fizetésről szóló határozatát.

Az EüM előtti területért Rogán Antal 10,5 milliárd forintos közterületi parkolási díjat akar beszedni az egészségügyi tárcától. Ezzel kapcsolatban az EüM sajtóosztálya a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy a vitatott parkoló a minisztérium pincéjének a teteje, azaz fizikailag is közvetlenül az EüM-höz tartozik. A szóban forgó parkoló felett a minisztérium rendelkezik. Az 1972-es földhivatali ingatlanbejegyzési határozat és az akkori V. kerületi Tanács határozata is egyértelműen minisztériumi tulajdonként tünteti fel a területet – érvel hétfői közleményében az EüM.

A tárca törvényes határidőn belül megfellebbezte mind a jogosulatlan közterület használatra vonatkozó, mind a kiszabott bírsággal kapcsolatos határozatokat, azaz mindkét határozatra vonatkozóan vitatják a határozat jogalapját – reagált a közlemény Rogán Antal hétfői kijelentésére. A polgármester azt mondta, hogy a tárca vezetőjétől hétfőn reggel kapott egy faxot, amelyben az EüM elismerte, hogy technikai okok miatt nem fellebbezték meg a kerületi önkormányzat fizetésről szóló határozatát.

A közleményből az is kiderül, hogy az EüM törvénysértőnek tartja mindkét határozatot, mivel azokat nem a testület, hanem egy személyben a polgármester hozta, akinek erre véleményük szerint nincs hatásköre.

A törvénysértő eljárásokkal szemben a törvényes határidőn belül benyújtott fellebbezés mellett a tárca ügyészi óvást is kezdeményez – áll a közleményben.