Az EU valószínűleg küld katonát Dárfúrba

Az Európai Unió azt fontolgatja, hogy katonákat küld a szudáni Dárfúrba, abba a nemzetközi békefenntartó erőbe, amelynek felállítását kedden szavazta meg az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Ezt az EU külpolitikai főnöke, Javier Solana jelentette ki szerdán Manilában.

Solana szerint már néhány órával a BT-határozat megszületése után az EU-tagállamokban elkezdődött a gondolkodás a katonák küldéséről.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden egyhangúlag megszavazta, hogy az Afrikai Unió és az ENSZ katonáiból 26 ezer fős vegyes békefenntartó erőt hoz létre Dárfúrban. Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár történelmi jelentőségűnek, és példanélkülinek nevezte az elfogadott határozatot.

A nyugat-szudáni Dárfúrban 2003-ban robbant ki a vallási hátterű erőszak A polgárháború alatt kétszázezer ember halt meg, és több mint kétmillióan kényszerültek menekülttáborokba.

Az UNAMID erők nagy része várhatóan csak a jövő év elején érkezik majd meg Szudánba, hogy leváltsa az Afrikai Unió ott lévő, rosszul felszerelt hétezer katonáját. Az ENSZ-tagállamoknak harminc napon belül kell jelezniük, milyen mértékben vesznek részt a misszióban. A békefenntartó küldetés finanszírozása egy évre kétmilliárd dollárba került majd.