Friss hírek

2008.02.26. 20:03

Sajátos nővérhiány-pótlás Szlovákiában

<p>Orvostanhallgatókat akar munkába állítani a kormány Szlovákiában, hogy így enyhítsék az egyre nagyobb nővérhiányt. A döntés miatt az érintettek körében nagy a felháborodás.</p>

A pozsonyi Pravda napilap értesülése szerint az orvosi karok és a felsőfokú szakképzést biztosító egyéb intézmények az oktatási tárcától már meg is kapták az erre vonatkozó utasítást. A döntés azokat érinti, akik megszerezték a felsőfokú alapképzést, de a mesterfokot is szeretnék elérni. Őket most egy évre "megakasztják" tanulmányaikban.
A kormányzati lépést a nemrégiben módosított felsőoktatási törvény teszi lehetővé; az oktatási minisztérium az egészségügyi tárca kérésére hozott ilyen döntést.

Északi szomszédunknál a szakképzett nővérek egyre nagyobb része választ külföldi munkahelyet. Az ország 2004-es EU-csatlakozása óta becslések szerint 2 ezer szlovákiai egészségügyi dolgozók vállalt munkát külföldön. Sokan találnak lényegesen jobban fizető állást Nagy-Britanniában és Németországban, de - a földrajzi közelség miatt - egyre többen mennek Ausztriába és a munkaerő-vándorlástól ugyancsak sújtott Csehországba. . Szakemberek szerint az egészségügyisek távozása külföldre már most nagy gondokat okoz például a dél-szlovákiai, zömmel magyarok lakta Csallóközben és Mátyusföldön is, ahonnan Ausztria és Csehország is viszonylag könnyen elérhető.

A Pravdának nyilatkozó egyik diáklány arra panaszkodik, hogy az iskola mellett végzett eddigi szakmai gyakorlatát sem ismerik el, és teljes egy évre munkába kell állnia. Azt mondta a lap riporterének, hogy az állam így akar olcsó munkaerőt biztosítani a külföldre távozó nővérek helyett.
Aggódnak az egyetemek is, mert a döntés alapjaiban renditheti meg a diákalapú finanszírozást, és igy jelentős összegektől esnek el az intézmények. A hallgatók szülei is veszítenek, hiszen dolgozó gyermekeik után egy éven át nem kapnak családi pótlékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!