Az EU-tagállamok fejleszteni akarják az űrkutatást

Az Európai Unió (EU) minden tagja kész politikailag arra, hogy elősegítse az európai űrkutatás fejlesztését, jelentette be Franciaország, az EU soros elnöke a 27 tagállam minisztereinek hétfői és keddi nem hivatalos találkozója után. Erről szerdán adott hírt az Euractiv.com uniós hírportál.

Egyelőre csak az űrkutatási együttműködés fejlesztésében állapodtak meg, viszont majd csak később lesz szó arról, hogy honnan lesz pénz az ambiciózusabb célokra.

A tanácskozást a Francia Guayna-i Kourouban tartották. Ennek a városnak a közelében van az Európai Űrkutatási Hivatal legfőbb űrrakéta-kilövő bázisa.

Az uniós miniszterek azt vitatták meg, milyen szerepet játszhat az űrkutatás a klímaváltozás elleni küzdelemben, Európa nemzetközi versenyképességének erősítésében, és hogyan lehet összekapcsolni a polgári és a katonai űrtevékenységet.

A miniszterek egyetértettek abban, hogy az űrkutatás katalizálja a technológiai fejlődést. Stratégiai fontosságúnak minősítették a klímaváltozás, a bioterrorizmus és a természeti katasztrófák szempontjából, hogy Európa önállóan kijuthasson a világűrbe.

“A világűr visszatért” az Unió prioritásai közé, vonta meg tanácskozás mérlegét Günter Verheugen ipari biztos.

A soros elnöki tisztet ellátó Franciaország felsőoktatási és tudományügyi minisztere, Valérie Pécresse asszony kijelentette, hogy azok az új tagállamok is, amelyek korábban nem tanúsítottak nagy érdeklődést az űrkutatás iránt, megértették, hogy a világűr lesz a 21. század egyik mozgatóereje. “Az összes tagállam egyetértett, hogy politikailag elősegíti” az EU űrpolitikájának fejlődését, jelentette ki Pécresse.

A francia miniszter megemlítette, hogy az új tagországok közül 4 érdeklődik az Európai Űrhivatalba való belépés iránt. Ezek Szlovákia, Szlovénia, Ciprus és Málta.

Az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA) egy nemzetközi szervezet, amelyet a tagok finanszíroznak a nemzeti jövedelmük arányában. Székhelye Párizs, 17 tagja van, ebből csak 15 uniós ország a 27-ből. Viszont benne van az ESA-ban a nem EU-tag Norvégia és Svájc, valamint szerződéses alapon részt vesz a szervezet egyes vállalkozásaiban Kanada. “Európai együttműködő” státusa van az ESA-ban Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Csehországnak.