Az EU tagállamai különböző mértékben csökkentik a károsanyag-kibocsátást

Akár 30 százalékkal is hajlandó lenne csökkenteni az Európai Unió 2020-ig a szén-dioxid kibocsátást, ha egy világméretű kompromisszum részeként a legnagyobb károsanyag-kibocsátó országok is hasonló mérséklést vállalnának – ezt Iván Gábor, külügyi szakállamtitkár mondta el pénteken a Független Hírügynökségnek. Hozzátette: amíg nincs döntés, az EU csak 20 százalékos mérséklést vállalt. Szintén később dől el az is, hogy a tagállamoknak melyik évhez képest kell csökkenteniük a károsanyag-kibocsátást.

Sikerrel zárult az EU kétnapos csúcstalálkozója. A tagállamok megállapodtak abban, hogy a klímaváltozás megállítása érdekében 2020-ra legalább húsz százalékkal csökkentik az 1990-ben elért széndioxid kibocsátási szintet. Tudomásul veszik azonban, hogy az új tagállamok esetében méltányos egy olyan viszonyítási év megválasztása, amikor már növekedésnek indult gazdaságuk, és a károsanyag-kibocsátás is nagyobb mértékű volt. Az országokra lebontott célkitűzéseket még ebben az évben megállapítja az Európai Bizottság (EB).

Magyarország azt szeretné elérni, hogy az EB az 1986-87-es éveket határozza meg bázisévnek, vagyis ehhez képest kelljen csökkenteni a káros szén-dioxid kibocsátást – mondta el a külügyi szakállamtitkár. Iván Gábor szerint ehhez az EU stratégiai és kohéziós alapjából szerezhető támogatás.

Ugyaninnen nyerhet Magyarország támogatást a megújuló energiaforrások részarányának növelésére is. Az EU 2020-ra szeretné elérni, hogy az uniós energiafelhasználásnak átlagosan legalább egy ötödét olyan megújuló energiaforrásokból nyerjék; szélenergiából, vízierőművekből vagy biomasszából. Néhány tagállamban már meg is haladták ezt az arányt, ám több európai országban – köztük Magyarországon is – a természeti adottságok és a költségvetés helyzete egyelőre nem teszi lehetővé ennek a célkitűzésnek a teljesítését. Iván Gábor szakállamtitkár szerint az egy évvel ezelőtti 4 és fél százalékos részarány, a jelenlegi tervek alapján 2013-ra elérheti a 7,1 százalékot. Hozzátette: Magyarországnak jó esélye van arra, hogy 2020-ra elérje a kötelező 10 százalékos arányt; a 20 százalékos vállalás az EU egészének átlagára vonatkozik.