Az EU megbírságolta az FVM-et? – agrárszakértő reagálása

Az európai uniós támogatások alapját jelentő parcella-nyilvántartáshoz az adatokat a gazdák szolgáltatják, és ha ők hamis adatokat adnak, akkor a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal csak azokat tudja rögzíteni. Másrészt a parcella-nyilvántartás zárt rendszer, annak alapját digitális térképek adják, amiben az emberi beavatkozásnak nem lehet szerepe – mondta el a Független Hírügynökség érdeklődésére egy neve elhallgatását kérő agrárszakértő szombaton.

A szakember ezt arra a Magyar Nemzet szombati számában megjelent információra reagálva közölte, hogy értesülésük szerint csaknem tízmilliárd forint értékű bírságot szabott ki az Európai Unió a magyar agrártárcára, amiért Magyarország nem frissítette azt a parcella-nyilvántartást, amely alapján az uniós pénzek lehívhatók.

A szakértő kiemelte, hogy amennyiben kiderül, hogy egy gazdálkodó félrevezető tájékoztatást adott az EU-nak, akkor túl azon, hogy vissza kell fizetnie az uniós támogatást, és megbírságolják, akár 3-5 évre kizárhatják a támogatásból.

Ugyanakkor a szakember felhívta a figyelmet arra, hogy az Unió illetékes szerve szúrópróbaszerűen ellenőrzi az önbevalláson alapuló adatközlést. Másrészt az FVM saját hatáskörben is végez ellenőrzéseket, nehogy téves agrártámogatás kifizetések miatt kelljen bírságot fizetni. A mintegy 200 ezer regisztrált magyar gazdának évente mintegy 10 százalékát veti ilyen vizsgálat alá az FVM.

Utalt arra, hogy Magyarországnak 2004-es EU tagsága óta eddig még sosem kellett bírságot fizetnie az EU-nak. Megerősítette, hogy eddig egyetlen uniós hatóság sem erősítette meg a napilap információját.