Az EU külügyminiszterei a koszovói misszió megszervezéséről tanácskoznak

Kétnapos tárgyalást kezdtek pénteken az Európai Unió külügyminiszterei az észak-németországi Brémában első sorban arról, hogyan segítsék elő Koszovó ellenőrzött függetlenségének megteremtését.

Az ENSZ koszovói megbízottja, Martti Ahtisaari a héten terjesztette elő végleges javaslatát Szerbia albán többségű tartományának leendő státusáról. Eszerint a 90 százalékban alnbánok lakta szerb tartomány nemzetközi felügyelet alatti függetlenséget kapna. Ennek ellenőrzésében az Európai Unióra hárulna a legnagyobb szerep.

Ahtisaari javaslata értelmében az EU-nak kellene gondoskodnia arról, hogy a tartomány irányítása zökkenőmentesen kerüljön át az ENSZ-től a koszovói intézményekhez. Ennek biztosítására 1300-1500 külföldi rendőrt, bírót, ügyészt és vámost küldenek majd Koszovóba. Mindez 2008-2010-ben 3 éven át összesen 1,3-1,5 milliárd eueróba fog kerülni.

A kétnapos brémai külügyminiszteri értekezletnek éppen az lesz a legfontosabb feladata, hogy kitalálja, honnan teremtik majd elő ezt az összeget.

A kétnapos találkozó idején Göncz Kinga magyar külügyminiszter külön is fog tárgyalni a portugál külügyminiszterrel a schengeni határellenőrzési rendszerhez való csatlakozásunkról, melyről ez év decemberében születhet döntés, amikor Portugália lesz az EU soros elnöke.