Az EU küldöttje vajdasági magyar politikussal tárgyalt

A vajdasági magyarság négy legfontosabb problémájának megoldatlanságára hívta fel az Európa Parlament küldöttjének figyelmét Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője. Jelko Kacin többnapos szerbiai látogatáson tartózkodik, amelynek során a helyi viszonyokkal kíván megismerkedni, mielőtt elkészítik a Szerbiának az EU-hoz való közeledéséről szóló európai parlamenti jelentést. A szlovén politikus találkozott minden fontosabb politikai párt valamint a kisebbségek képviselőivel.

Pásztor Bálint szerdán sajtótájékoztatón ismertette beszélgetésüket, amelynek során négy égető problémára hívta fel a küldött figyelmét. Ezek egyike a kisebbségi nemzeti tanácsok megválasztásáról szóló törvény elfogadása. E jogszabály elfogadását hosszú ideje halogatják, noha a Magyar Nemzeti Tanács mandátuma még tavaly decemberben lejárt.
Másik fontos problémaként Pásztor a kisebbségi nyelven is sugárzó önkormányzati alapítású rádióállomásokat említette. A törvény szerint ugyanis ezeket magánosítani kell, az új tulajdonos viszont nagy valószínűséggel a kisebbségi műsorokat megszüntetné.

Annak ellenére, hogy Szerbia alkotmánya is szavatolja a kisebbségek részarányos foglalkoztatását az államigazgatásban és az igazságszolgáltatásban, ez a gyakorlatban nem valósul meg.
Pásztor sérelmezte, hogy a szerbiai költségvetésből nem támogatnak egyes fontos kisebbségi intézményeket. Kiemelte a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséget, a Szabadkai Népszínházat, az Újvidéki Színházat, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetet és a Forum Könyvkiadót.

Az Európa Parlament küldöttének adott beszámolójában Pásztor a nemzetek közötti incidensekről is szót ejtett. Mint elmondta, 2004-hez képest csökkent az efféle összetűzések száma, de továbbra is legalább havonta egyszer újabb meg újabb ilyen jellegű incidensekről lehet hallani. Pásztor szerint nem szabad általánosítani, felnagyolni ezeknek a jelentőségét, de ugyanakkor szőnyeg alá sem szabad söpörni őket.