Az EU külügyi főképviselőjét sürgeti az atomtárgyalások megszervezésére az iráni elnök

Teherán nyitott a párbeszédre az iráni nukleáris programról – mondta Mahmúd Ahmadinedzsád iráni elnök pénteken, azt üzenve az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének, hogy szervezze meg a tárgyalást.

“Nyitott az ajtó az igazságon és tiszteleten alapuló megbeszélések és egyeztetések előtt” – fogalmazott az iráni elnök újságírók előtt New Yorkban. Hozzátette: Catherine Ashtonnak kapcsolatba kellene lépnie az iráni illetékesekkel a tárgyalások megszervezése miatt. “Ha Ms. Ashton felveszi a kapcsolatot Irán képviselőjével, egyeztethet egy időpontot a megbeszélésre” – fogalmazott Ahmadinedzsád.

Az iráni elnök New Yorkban részt vett az ENSZ közgyűlésén. Beszédével azonban heves felháborodást váltott ki, mivel azt állította: az emberek többsége úgy gondolja, hogy Washington áll a 2001. szeptember 11-i terrortámadások hátterében. Szavai elleni tiltakozásul kivonultak az Egyesült Államok és az Európai Unió tagállamainak – így Magyarország – küldöttségei. Barack Obama amerikai elnök később “gyűlöletesnek”, “sértőnek” és “megbocsáthatatlannak” nevezte Ahmadinedzsád szavait.

– Független Hírügynökség –