Az EU is az elfogott brit tengerészek szabadon engedését követeli Teherántól

A britek után az Európai Unió német elnöksége is felszólította szombaton Teheránt, hogy azonnal engedjék szabadon a brit tengerészeket.

Közben az iránihadsereg azt állította: az elfogott 15 brit katona elismerte, hogy illegálisan hajóztak iráni vizekre.

Az elfogott brit tengerészek kihallgatása még tart, már elismerték, hogy megsértették az iszlám köztársaság felségvizeit – közölte az iráni vezérkar szóvivője az iráni Fars hírügynökséggel. Bizonyítékaik vannak arra, hogy iráni vizeken fogták el a briteket – tette hozzá.

Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Németország külügyminisztere is a tengerészek szabadon bocsátását követelte. Frank-Walter Steinmeier újságíróknak elmondta: az EU ötvenedik évfordulójára összegyűlt európai vezetők közös nyilatkozatot tesznek közzé Berlinben az üggyel kapcsolatban.

Szombaton újra behívatták az iráni nagykövetet a brit külügyminisztériumba, hogy megismételjék a szigetország követelését, vagyis azt, hogy azonnal engedjék szabadon a katonákat – közölte egy szóvivő. Azt nem árulta el, pontosan mikorra hívták be a diplomatát.

A brit külügyminiszter pénteken, a brit tengerészek foglyul ejtése után tárgyalt először az iráni nagykövettel. Margaret Beckett szerint “élénk, de udvarias” beszélgetést folytattak.

Kapcsolódó cikkünk:

Címkék: , , , ,