Az EU figyelmeztette Horvátországot a zágrábi újságírók meggyilkolása után

Az Európai uniós tagság esélyét játsza el Horvátország a szervezett bűnözés miatt. Ezt Hannes Swoboda, az Európai Parlament jelentéstevője mondta pénteken a horvát közrádiónak adott interjúban.

“Nagyon aggódom az országban kialakult helyzet miatt.”-mondta Hannes Swoboda egyértelműen utalva a csütörtöki bombamerényletre. Egy autóba rejtett pokolgép robbant a Nacional horvát hetilap szerkesztősége előtt Zágráb központi részén. A detonáció következtében meghalt a laptulajdonos és a marketingigazgató. Két másik ember megsebesült. A laptulajdonosra, Ivo Pukanic-ra áprilisban rálőtt egy ismertelen Zágráb központjában, de elvétette, igy Pukanic megmenekült akkor. A merénylőt azóta sem találták meg. Stipe Mesic horvát elnök elítélte a gyilkosságot. Ivo Sanader kormányfő péntekre összehívta a nemzeti biztonsági testületet, mert a kormány szerint aggasztóan nő a maffia-típusú bűncselekmények száma.

Horvátország 2005-ben kezdte meg a tárgyalásokat az Európai Unióval, amelynek az eddigi remények szerint 2010-ben teljes jogú tagja lehet. Ezt a reményt véli megrendülni az Európai Parlament jelentéstevője.Sporthírek