Az EU cáfolja Demszky Gábort: nincs döntés a 4-es metróról – Népszabadság

Több brüsszeli illetékes cáfolta a főpolgármester pénteki nyilatkozatát, mely szerint borítékolható a 4-es metró uniós támogatása. A projektről nemhogy döntés nincs, de a dokumentációt sem adták még be – írja a Népszabadság.

Demszky Gábor pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Brüsszelben egy konferencián találkozott az EU közlekedési biztosával, s megbeszélésük eredményeként a metrón kívül a 3-as és az 1-es villamos útvonalának meghosszabbítására, gyorsvasútra, valamint a szentendrei és a csepeli HÉV összekötésére is támogatást kap az ország. A városháza sajtófőnöke szerint a téma egy hivatalos megbeszélésen került terítékre, s itt az EU közlekedési főigazgatóságának egyik helyettes vezetője kötelezte el magát a támogatás mellett – írja a lap.

Az uniós közlekedési biztos szóvivője a Népszabadság kérdésére nem tudta megerősíteni a főpolgármester állítását, és hétfőig kért haladékot annak a kiderítésére, hogy pontosan mit mondott Demszkynek a főnöke. Anyagi elkötelezettséget azonban biztosan nem vállalt – mondta Michele Cercone.

Az Unió közlekedési főigazgatóságnak egyetlen helyettes vezetője van, Kazatsay Zoltán. Ő azt mondta a lapnak, hogy a tárgyaláson szóba került ugyan a metró-projekt, de semmit sem ígért az ügyben, anyagi elkötelezetttséget végképp nem.

A régiós főigazgatóságot felügyelő uniós biztos szóvivője szerint a négyes metró terve még el sem érkezett hozzájuk, hisz még a dokumentációt sem adták be. Mint mondta: az Európai Bizottság először az Új Magyarország Fejlesztési Tervről dönt – várhatóan április végén. Ezután határoznak a 15 operatív programról, köztük a közlekedésiről. Ez utóbbi tartalmazza a négyes metró tervét. Mindez várhatóan júniusban történhet meg. Csak ezek után jönnek az egyes projektek – közölte a szóvivő a lappal.