Az EU a csehekre kivetett kanadai vízumkényszer feloldását követeli

Akt.:
Az Európai Bizottság (EB) a cseh állampolgárokra kivetett vízumkényszer gyors feloldását követelte kedden Kanadától, sajnálkozását fejezve ki annak bevezetése miatt. Kanada keddtől követel újra vízumot a beutazni kívánó csehektől, a menedékkérelmek nagy száma miatt. Csehország válaszul vízumkényszert vezetett be a kanadai diplomatákkal szemben. Az Európai Unió (EU) egyelőre nem tesz válaszlépést a kanadai állampolgárokkal szemben.

Az EB “természetesen sajnálja”, hogy Kanada vízumkényszert vezetett be a cseh állampolgárokkal szemben, és “reméli, hogy a kanadai lépés ideiglenes lesz” – közölte az EB jogi ügyekben illetékes szóvivője. Elmondása szerint az EU nem tesz azonnal válaszlépést a kanadai állampolgárokkal szemben, közölve, hogy a Bizottság és cseh tisztségviselők hamarosan megbeszélést tartanak a kanadai hatóságok képviselőivel.

Jan Fischer cseh kormányfő már bejelentette, hogy a cseh külügyminisztérium vízumkényszert vezet be a diplomata útlevéllel rendelkező kanadaiakkal szemben, és az esettel kapcsolatban behívatták a minisztériumba a kanadai nagykövetet. Minden kanadaival szemben Prága nem vezethet be vízumkötelezettséget a cseh, valamint az európai uniós törvények miatt.

Kanada keddi hatállyal állította vissza a vízumkötelezettséget Csehország, valamint Mexikó állampolgáraival szemben, döntését a túl nagy számú menedékkérelemmel indokolva, amelyek többsége hamis volt. A kanadai bevándorlásügyi miniszter elmondása szerint a két országból érkezett nagyszámú menedékkérelem miatt nem tudnak azokon segíteni, “akik igazi üldöztetés elől menekülnek”, és jelenleg több hónapot kell várniuk ügyük elintézésre.

A legtöbb menekültstátuszt kérő ember Mexikóból érkezett Kanadába, 2008-ban 9400. A mexikói kérelmeknek azonban mindössze 11 százalékát fogadták el a kanadai hatóságok.

Kanada 2007 októberében oldotta fel a cseh állampolgárokra 1997-ben kivetett vízumkötelezettséget. Azóta majdnem háromezer cseh állampolgár folyamodott menedékjogért az észak-amerikai országban, miközben 2006-ban ez a szám az ötöt sem érte el.

A cseh menedékkérők többsége a roma kisebbséghez tartozik, akik a szélsőségesek térnyerésére hivatkozva keresnek menedéket. A cseh hatóságok véleménye szerint azonban a menedékkérőket főleg gazdasági okok mozgatják.