Az étel mellé jó szó is jutott az óév végén

Hajnalig nézhették a tévét a hajléktalanszállón
Hajnalig nézhették a tévét a hajléktalanszállón
Miskolc – „Megint eltelt egy év” – mondta Józsi, aki már hetedik éve hajléktalan. Az ünnepeket, így a szilvesztert is az utcán töltötte, szállóra nem megy, nem szereti.

Az Avason húzza meg magát, a környékbeliek megkínálják ezzel-azzal, így szilveszterkor is jutott neki ennivaló bőven. Na meg jó szó, elmesélte, ilyenkor év végén ezzel is adakozóbbak az emberek.

„Szilveszterkor körbejártam a várost, elmentem a Szent István térre, megnéztem a műsort, beszélgettem a mulatozókkal. Eszembe jutott a régi szilveszter, amikor még a barátaimmal ünnepeltem…” – emlékezett.

Majd az érzékenyebb témánál azonnal váltott: „Szilveszterkor nem árt vigyázni az értékekre, sokan elhagyják a pénztárcájukat, aprópénzt, de nagyobb összeget is. Volt már, hogy én is találtam pénztárcát, azt azonnal leadom a rendőrségnek.

Mások úgy vannak vele, hülyék lennének leadni, de a lelkiismeretem nem visz rá. Más megdolgozott azért, főleg így év végén szükség van a pénzre. Na, azért az aprót, ha találok, én is elteszem…”.

Tévé hajnalig

A Magyar Vöröskereszt hajléktalanszállásán is megünnepelték a szilvesztert. Ha nem is úgy, mint a karácsonyt, de forró tea, péksütemény, meleg étel került az asztalra, mondta el lapunknak Duberné Dunaveczki Éva, a Magyar Vöröskereszt miskolci Hajléktalanokat Gondozó Központ intézményvezetője.

Voltak, akik szilveszter este kimentek a városba, megnézni a városi ünnepséget, mások bent maradtak a szálláson, hiszen ilyenkor a házirend is lazább. Legalábbis annyiban, hogy tíz órakor nem kapcsolták le a tévét, akik bent voltak, hajnalig nézhették a szórakoztató műsorokat.

ÉM-NSZR