Az ETA újra jelezte: elkötelezett a békére

Az ETA baszk szeparatista szervezet vasárnap jelezte, hogy kész újabb kötelezettségeket vállalni a béke érdekében, feltéve, hogy a spanyol kormány beszünteti a fegyveres szervezet elleni támadásokat. A baszk szervezet közölte azt is, hogy kiáll a 2006 márciusában kihirdetett állandó tűzszünet mellett.

A Gara című baszk újságban megjelent öt oldalas interjúban a szervezet közölte, hogy el tud képzelni egy erőszakmentes forgatókönyvet, ha a szocialista kormány beszünteti a szervezet elleni “támadásokat”. Az ETA felszólította a kormányzatot, hogy állítsa le a “rendőri elnyomást”, amit a békefolyamat akadályának tekint.

Az utóbbi hetekben a spanyol rendőrség több akciót is végrehajtott a baszk szervezet ellen: kilenc tagot letartóztattak, és egyik fegyveres kommandóját is felszámolták.

A spanyol kormány nem reagált az interjúra, de hozzátették: csak azt várják az ETA-tól, hogy szüntessék be az erőszak alkalmazását.

A spanyol kormány a 2006. december 30-ai madridi repülőtér elleni, két halálos áldozatot követelő bombatámadás után beszüntette a béketárgyalásokat az ETA-val.