Az esőben elúszott a farm is

Miskolc – A Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi farmján is pusztított a vihar: a kár többmillió forint is lehet.

Csaknem hatmillió forint szó szerint elúszott – mondta Jakubinyi László, a Szimbiózis a Harmonikus Együtt-létért Alapítvány elnöke lapunknak. A csütörtök esti esőzés ugyanis elmosta az alapítvány Baráthegyi farmját. Azt a területet, amelyet az elmúlt hat évben csaknem 500 millió forint pályázati pénzből építettek fel. A pusztítás miatt 42 fogyatékkal élő munkahelye került veszélybe. Az ötven éve ott élő szomszédok arról meséltek, hogy ők még ekkora pusztítást, vihart nem éltek át a környéken.

A területen álló lakóotthont nem érte kár – tudtuk meg az alapítvány elnökétől. Illetve – folytatta – az épületet annyiban érintette a vihar, hogy a hegyről lezúduló sárral együtt a domb is elindult, és befolyt a sáros víz az otthonba.

Szerdán délelőtt az alapítvány munkatársai a lehetetlennel próbálkoztak, menteni, ami még menthető. Jakubinyi László elmesélte: még hétfőn is minden csupa sár volt, az eszközök használhatatlanok. Nem pénzre van szükségünk – hangsúlyozta –, hanem eszközökre, építési anyagokra, hogy felújítsuk a farmot. A honlapjukon meghirdették, hogy várják önkéntesek jelentkezését. A Greenpeace is felajánlotta segítségét, hétvégre egyetemista fiatalok érkeznek a farmra, hogy segítség a helyreállítást – mondta. A munkálatokhoz azonban munkaeszközökre is szükségük lenne – tette hozzá.