Az esélyegyenlőség jegyében

Az esélyegyenlőség jegyében
Az esélyegyenlőség jegyében - © Fotó: Marosréti Ervin
Ózd – A szegénység mélyülésének és újratermelődésének megakadályozását, valamint a társadalmi-kulturális eredetű oktatási hátrányok felszámolását is célul tűzte ki a roma lakosság körében az Országos Roma Önkormányzat a Türr István Képző és Kutató Intézettel karöltve, egy Európai Uniós projekt keretében.

Ezt a célt szolgálja többek között a napokban záruló országos tréning-sorozat is, melynek köszönhetően tovább erősödhet a romákkal kapcsolatos előítélet-mentes szociális és szolidáris attitűd. A TKKI harminc órás képzésén részt vett ózdi munkatársak is átvehették a tanúsítványt, a megszerzett tudást pedig a jövőben számos felzárkóztató programban hasznosíthatják.

Egymásra épülnek

– Jelenleg hét pályázatunk fut, amely egymásra épülve, egymást segítve igyekszik a leszakadó réteg felzárkóztatását elősegíteni – fogalmazott az eseményen Dúl Imre, a TKKI Ózdi Igazgatóságának az osztályvezetője. – A most zárult képzés révén kialakult egy igazi kötelék a kollégák és a rászoruló személyek, családok között, amely segít áthidalni az esetleg felmerült nehézségeket.

A kurzuson részt vett dolgozók fejleszthették az eddigi ismereteiket az emberségről, megismerhettek szociális kompetenciákat fejlesztő módszereket, valamint gyarapíthatták a tudásukat a befogadó társadalmi-gazdasági környezet jellemzőiről is.

Viszovszki Judit, esélyegyenlőségi mentor kiemelte: ebben az esetben nem csupán roma felzárkóztatásról beszélünk, hiszen a nők, a gyerekek, a fogyatékkal élők és az idősek közül is rengetegen szorulnak segítségre. A mögöttük hagyott időszaknak köszönhetően az embereknek tovább javult az empátia-készsége, amit a mindennapi munka során kiválóan hasznosíthatnak majd.

ÉM-ME