Az értékekről tanácskoztak Bükkszentkereszten

Gyuri bácsi szavait "itták" az érdeklődők
Gyuri bácsi szavait "itták" az érdeklődők - © Fotó: baz.hu
Bükkszentkereszt, Miskolc – A bükkszentkereszti Közösségi Ház adott otthon hétfőn a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság konferenciájának. A tanácskozáson bepillanthattak a résztvevők az országos történésekbe, előadásokat hallottak helyi értéktárak működéséről és megismerkedhettek Bükkszentkereszttel, valamint Szabó Györgynek a bükki füvesembernek a segítségével a gyógynövények világával.

Jámbor Flórián polgármester, mint házigazda üdvözölte a vendégeket. Kitért rá, hogy nem csak feladat, hanem kötelesség az értéktárak létrehozása, amelyet javasolni fog a képviselő-testületnek. Az alkalmat megragadva részletesen szólt Bükkszentkereszt történetéről, jelenéről.


1

A megnyitó pillanatai | Fotó: baz.hu


Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés alelnöke, a megyei értéktár bizottság elnöke köszöntőjében elismeréssel szólt a község és a környező Bükk-hegység adottságairól. Kitért rá, hogy megyénk arculata is sokat változott, az ipar struktúraváltásával és a környezetvédelem erősödésével előtérbe kerültek természeti értékeink, amelyeket ugyan olyan fontosnak tekintünk, mint a kulturális, történeti, vagy épített örökségünket. Részletesen szólt a decemberben elnyert 10 millió forintos pályázati támogatásból megvalósított, illetve folyamatban lévő feladatokról.

Bejelentette, hogy a megyei értéktárban már 78 egység található. „Remélem, hogy ez a szám az eddigiekhez hasonlóan, folyamatosan gyarapodni fog, hiszen annyi érték vár még felfedezésre Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” – zárta a köszöntőt Bánné dr. Gál Boglárka.


2

Bánné dr. Gál Boglárka kitért a természeti értékek fontosságára is köszöntőjében | Fotó: baz.hu


A helyi értékek szerepe a nemzeti értékpiramis rendszerében címmel tartott előadást Pappné Máté Erzsébet, a Földművelésügyi Minisztérium osztályvezetője. A „kályhától” indulva bemutatta a jogi hátteret, a rendszer felépítését, szólt a nyáron történt törvénymódosításról is. Mint megtudtuk a megyei értékek tekintetében Tolna és Bács-Kiskun után Borsod-Abaúj-Zemplén a harmadik „legszorgalmasabb”. Felhívta a figyelmet a települési értékek feltárásának, továbbadásának fontosságára, ami erősíti a lokálpatriotizmust és segítheti a turizmust.

Brézai Zoltán, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei irodájának kulturális koordinátora az előttük álló kihívásokról, valamint a helyi törekvések módszertani támogatásának lehetőségeiről értekezett. Schweitzer Tamás, a Sátoraljaújhelyi Értéktár Bizottság elnöke a zempléni város, Kövecses Zsolt kirendeltségvezető a szomolyai községi, még Szendrei Júlia, a Putnoki Értéktár Bizottság elnöke a gömöri kisváros értékmentő, gyűjtő, népszerűsítő munkáját mutatta be. A színes előadásoknak köszönhetően a résztvevők nem csak a bizottságok munkájával kapcsolatos örömökkel, s felmerülő problémákkal, hanem számos, a nagyközönség által ismert, illetve kevésbé ismert helyi értékkel ismerkedhettek meg.


4

Az erdő kincseit is megkóstolták | Fotó: baz.hu


A konferencia szünetében a bükkszentkereszti lekvárokkal, szörpökkel ismerkedhettek a vendégek, amelyek közt olyan különlegességek is voltak, mint bodzalekvár vagy a juharszirupra hasonlító nyírfaszirup. Zárásként pedig Szabó György mutatta be a gyógyfüvek világát és cégét.

– Csontos László, sajtóreferens, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat –
hirdetés


hirdet�s