Friss hírek

2009.10.14. 18:13

Kártérítésre és bocsánatkérésre kötelezték a rendõrséget egy 2006 õszén meghurcolt tanár ügyében

<p>1,6 millió forintos kártérítésre és bocsánatkérésre kötelezte a rendõrséget szerdán a Fõvárosi Bíróság egy 2006 õszén ártatlanul meghurcolt tanár ügyében. Az ítélet nem jogerõs.</p>

Zajácz László, pedagógust 2006. szeptember 20-én éjszaka a Kossuth térrõl távozóban az V. kerületi Bank utca és Október 6. utca sarkán bántalmazták a rendõrök. Az akkor 45 éves pedagógusnak - kártérítési keresete szerint - többször megütötték az arcát, eltörték a csuklóját, kificamították a könyökét és miközben a földön vonszolták, durván szidalmazták is. A tanárt elõször a zuglói rendõrkapitányságra vitték, ahonnan a mentõk kórházba szállították, ahol egy négy és fél órán át tartó mûtétet követõen a rendõrök az ágyhoz bilincselték. Késõbb rendõrségi fogdába vitték a férfit, ahonnan másnap délután orvosi ellátás nélkül, seblázas állapotban kitették az utcára.

Zajácz László a személyiségi jogai sérelme és a súlyos sérülések miatt bírósághoz fordult. Ügye a legkorábban indult kártérítési ügy, amely 2006. decemberében kezdõdött a Nemzeti Jogvédõ Szolgálat támogatásával. A kilenc tárgyalási napon a bíróság meghallgatta az intézkedõ rendõröket, a károsult életkörülményeinek megváltozását igazoló tanúkat és több alkalommal orvos szakértõket is.

A Fõvárosi Bíróság szerdán kihirdetett ítéletében megállapította, hogy a Budapesti Rendõr-fõkapitányság, illetve a REBISZ megalapozatlanul fogta el és tartotta õrizetben Zajácz Lászlót, a szükségesség és az arányosság elvét megsértve okoztak neki sérüléseket, az õrizetben tartás körülményeivel, például az ágyhoz bilincseléssel is megsértették a személyes szabadsághoz, az emberi méltósághoz, az egészséghez és a testi épséghez fûzõdõ jogait. Mindezekre tekintettel a bíróság 800 ezer forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte a BRFK-t és ugyancsak 800 ezer forint kártérítés megfizetésére kötelezte a REBISZ jogutódját, a Készenléti Rendõrséget is. A két rendõri szerv köteles a megítélt kártérítés kamatait is kifizetni, valamint a perköltséget is megtéríteni. Ezen felül a bíróság kötelezte a rendõrséget, hogy magánlevélben fejezzék ki sajnálkozásukat a történtek miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!