Az érdekérvényesítésért…

Akt.:
A múlt heti demonstráció is hozzájárult a változás elindulásához
A múlt heti demonstráció is hozzájárult a változás elindulásához
Miskolc – Március közepére megalakulhat a Klebelsberg Központi Közalkalmazotti Tanács.

Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke és Szűcs Tamás, a Földes Ferenc Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke együtt jelentették be: elhárultak a jogi akadályai annak, hogy megalakuljon a Klebelsberg Központi Közalkalmazotti Tanács, amely egy újabb hivatalos lehetőség a pedagógusok jogainak érvényesítésére.

Ellensúly lehet

Szűcs Tamás felidézte, hogy 2013-ban, amikor a Klik lett az állami iskolák fenntartója, egyben 120 ezer munkavállaló munkáltatója is lett. Az iskolák közalkalmazotti tanácsai azonban intézményi szinten működtek továbbra is, így – magasabb szintű közalkalmazotti tanács hiányában – a törvényben garantált érdekegyeztetési jogaikat nem tudják érvényesíteni.

Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke emlékeztetett, hogy a közalkalmazotti tanácsoknak törvények által biztosított jogaik vannak, ha létrejön az országos szervezet, az valóban hatalmi ellensúlyt képezhet a Klik-en belül. Elmondták, hogy szándékaikról többször tájékoztatták a Klik vezetését és Balog Zoltán szakminisztert is, ám az első időkben semmiféle választ nem kaptak. Múlt ősszel jött az értesítés, hogy a felsőbb vezetés nem látja akadályát egy központi közalkalmazotti tanács megalakításának.

A választás rendje

A miskolci kezdeményezők jogászok közreműködésével kidolgozták a választás rendjét. Azt javasolják, hogy az ország mind a 198 tankerületében bonyolítsák le március 1-jéig a választási gyűléseket, amelyeken 2-2 delegáltat választanának a regionális választási gyűlésekre. A március 16-ra tervezett regionális gyűléseken választanák meg azt a 15 delegáltat, akikből megalakulhat a Klebelsberg Központi Közalkalmazotti Tanács.

ÉM-SZB


Megalakulnak

Szűcs Tamás bejelentette, hogy az öt miskolci, állami gimnázium február 15-én létrehozza a Miskolci Tankerület Közalkalmazotti Tanácsának Szövetségét. Erről szándéknyilatkozatot írt alá az öt intézmény képviselője. Az aláírók felszólítják az ország valamennyi közalkalmazotti tanácsát, hogy ők is alakítsák meg szövetségeiket.0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdet�s