Az érdekérvényesítésért…

Akt.:
A múlt heti demonstráció is hozzájárult a változás elindulásához
A múlt heti demonstráció is hozzájárult a változás elindulásához
Miskolc – Március közepére megalakulhat a Klebelsberg Központi Közalkalmazotti Tanács.

Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke és Szűcs Tamás, a Földes Ferenc Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke együtt jelentették be: elhárultak a jogi akadályai annak, hogy megalakuljon a Klebelsberg Központi Közalkalmazotti Tanács, amely egy újabb hivatalos lehetőség a pedagógusok jogainak érvényesítésére.

Ellensúly lehet

Szűcs Tamás felidézte, hogy 2013-ban, amikor a Klik lett az állami iskolák fenntartója, egyben 120 ezer munkavállaló munkáltatója is lett. Az iskolák közalkalmazotti tanácsai azonban intézményi szinten működtek továbbra is, így – magasabb szintű közalkalmazotti tanács hiányában – a törvényben garantált érdekegyeztetési jogaikat nem tudják érvényesíteni.

Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke emlékeztetett, hogy a közalkalmazotti tanácsoknak törvények által biztosított jogaik vannak, ha létrejön az országos szervezet, az valóban hatalmi ellensúlyt képezhet a Klik-en belül. Elmondták, hogy szándékaikról többször tájékoztatták a Klik vezetését és Balog Zoltán szakminisztert is, ám az első időkben semmiféle választ nem kaptak. Múlt ősszel jött az értesítés, hogy a felsőbb vezetés nem látja akadályát egy központi közalkalmazotti tanács megalakításának.

A választás rendje

A miskolci kezdeményezők jogászok közreműködésével kidolgozták a választás rendjét. Azt javasolják, hogy az ország mind a 198 tankerületében bonyolítsák le március 1-jéig a választási gyűléseket, amelyeken 2-2 delegáltat választanának a regionális választási gyűlésekre. A március 16-ra tervezett regionális gyűléseken választanák meg azt a 15 delegáltat, akikből megalakulhat a Klebelsberg Központi Közalkalmazotti Tanács.

ÉM-SZB


Megalakulnak

Szűcs Tamás bejelentette, hogy az öt miskolci, állami gimnázium február 15-én létrehozza a Miskolci Tankerület Közalkalmazotti Tanácsának Szövetségét. Erről szándéknyilatkozatot írt alá az öt intézmény képviselője. Az aláírók felszólítják az ország valamennyi közalkalmazotti tanácsát, hogy ők is alakítsák meg szövetségeiket.