Az EP támadta az egyházi támogatású horvát szexfelvilágosítási programot

Az Európai Parlament kedden élesen bírált egy Horvátországban tervezett iskolai szexuális felvilágosító programot, ami a katolikus egyház tanítása szerint oktatná a tinédzsereket. A római katolikus egyház által támaogatott oktatási terv az EP véleménye szerint diszkriminatív.

Az EP magas rangú horvát tisztségviselőknek küldött levelében arra figyelmeztetett, hogy a tervezet oktatási program hibás és hiányos információkat szolgáltat a családtervezésről és a szexről. Az AFP francia hírügynökség birtokába került levélben arra is felhívják a figyelmet, hogy az oktatási terv negatívan áll a homoszexualitáshoz, ezzel megsérti a horvát diszkrimináció-ellenes törvényeket.

Az oktatási programot, amit a római katolikus egyház is támogatott, már elfogadta a horvát oktatási minisztérium, és az egészségügyi minisztérium jóváhagyása után már az idén meg is kezdhetik az oktatást az általános- és középiskolákban.

A tervet több helyi civil szervezet is támadta már, mert nem tudományos kutatások eredményein alapul. A szexuális felvilágosító program a katolikus egyház tanításain alapul, amely tiltja a védekezést, a házasságon kívüli szexet és a homoszexualitást.