Az EP szeptemberben szavazhat Barrosoról

Az Európai Parlament (EP) szeptemberi plenáris ülésén szavazhatnak arról, hogy támogatják-e újabb öt évre az Európai Bizottság (EB) elnökét – jelentette ki az Európai Néppárt frakcióvezetője szerdán Strasbourgban. Joseph Daul szerint a kérdés csak “szeptemberben lesz napirenden”, akkor dőlhet el, hogy a szintén néppárti, volt portugál miniszterelnök Jose Manuel Barroso újrázhat-e. A szavazásról egyébként a végső megállapodást csütörtökön hozzák meg az EP frakcióvezetői.

Ha az EP szeptemberben zöldjelzést ad Barrosónak, akkor az újrázó elnöknek össze kell állítania kabinetjét. Ám ehhez a Lisszaboni Szerződésre is szükség van, pontosabban annak írországi megismételt népszavazására. Ha ugyanis az írek nemet mondanak ismét a dokumentumra, akkor már most megszűnik az a gyakorlat, hogy minden tagállam ad egy biztost. A hatályos törvények szerint ugyanis 27 alá kell csökkenie a tagok számának. Ha az írek támogatják a szerződést, akkor a mostani ciklusban még marad az egy ország- egy biztos elv, és csak öt év múlva csökken a testület létszáma.

Barrosót a legtöbb tagállam támogatja. Ám a politikus támogatottsága az EP-ben már korántsem ennyire egyértelmű. Az EB elnökét sokan kritizálták, amiért az EB lassan reagált a pénzügyi krízisre, de személyével eleve nem értenek egyet a jobbközép parlamenti erők, élükön a zöldekkel.

Egyelőre az egyetlen jelölt a posztra Barroso, aki nyilvánosan is elvállalta a jelöltséget. A portugál politikus egyébként 2004 júliusában konszenzusos jelöltként került a bizottság élére.

Sokak – köztük az EP-ben helyet foglaló zöldek – szerint ha más jelölt hiányában újabb öt évre Barroso térne vissza a bizottság élére, akkor az tovább gyengítené az amúgy is nehézkesen működő testületet. Úgy látják, hogy érdemes lenne inkább megkeresni Barroso korábbi vetélytársait, azaz a legutóbbi jelölteket. Szerintük a volt belga miniszterelnök, Guy Verhofstadt, vagy az EB egykori külügyi biztosa, a brit Chris Patten megfelelőbb választás lenne.

Az Európai Bizottság – vagy hivatalos nevén az Európai Közösségek Bizottsága – az Európai Unió végrehajtó szerve, egyben az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa (más néven a Miniszterek Tanácsa) mellett egyike a közösség három fő kormányzati intézményének. Elnökét az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

A bizottság legfőbb feladatai közé tartozik a jogszabályok kezdeményezése és az uniós szerződések ellenőrzése. A testület jövőre 138 milliárd eurós költségvetésből gazdálkodhat majd.