Az enyhe tél miatt jóval kevesebbe került a közutak karbantartása

1,3 milliárd forintot tudott megtakarítani a Magyar Közút Kht. (MK) az enyhe tél alatt, ugyanis a hó és a fagyok elmaradása miatt jóval kevesebbe került az utak üzemeltetése, karbantartása, mint tavaly – hangzott el a társaság csütörtöki tájékoztatóján

Az ország csaknem 30 ezer kilométernyi közútját kezelő közút társaság idén a tavalyinál 2 milliárd forinttal kevesebb támogatást, 23,8 milliárd forintot kap az Útpénztárból. A kisebb költségvetés ellenére az MK az idén több munkát tud elvégezni az utakon, többek között az enyhe tél miatt felszabaduló forrásokból.

Míg az átlagos teleken 15-20 havas és 50-60 síkos nappal számolnak, addig idén a legtöbb, 7 havas nap Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében növekedett 20 fölé a síkos napok száma. A ritka fagy ráadásul kevés csapadékkal párosult, így a korábban útszórásra használt 132 ezer tonna sóval szemben az idei szezonban csak 19 ezer tonnát szórt ki a társaság. A síkosság mentesítési feladatok ellátásához is ötödannyi munkát kellett elvégezni, mint egy évvel korábban. A karbantartás is kevesebb pénzbe került: az egy évvel korábbi 11 ezer tonna kátyúzó keverékkel szemben idén kevesebb, mint 6 ezer tonnát kellett csak bedolgozni.

A megtakarításokat a társaság más feladatok elvégzéséhez használta fel, így például az előző évihez képest a burkolaton kívüli területek takarítására 80 százalékkal, a műtárgyak és közvetlen környezetük, valamint az úttartozékok tisztítását háromszor négyszer, a vízelvezető rendszerek, padkák, árkok és átereszek tisztán tartását pedig kétszer akkora kapacitással végezték, mint az előző téli időszakban. Ugyancsak nagyobb figyelmet tudtak fordítani a a forgalom biztonságát zavaró növényzet eltávolítására.

Sikeres volt a Föld Napja alkalmából megrendezett közúti szemétszedési akció is. Az eseményen az MK 2700 dolgozója mellett 29500 önkéntes gyűjtötte, zsákolta és rakta teherautókra az út mentén összegyűlt szemetet. Összesen 865 útszakaszt tisztítottak meg, csaknem 90 ezer darab zsákot töltöttek meg, amelyekbe mintegy 10 ezer köbméter szemét került.