Az ENSZ kivonja munkatársainak gyerekeit Iszlámábádból

Az ENSZ kivonja a pakisztáni fővárosban dolgozó külföldi munkatársainak gyerekeit az országból a Marriott Hotel elleni bombatámadás nyomán – közölte csütörtökön az ENSZ helyi koordinátora. A bejelentést egy nappal azután tették, hogy a brit külügyminisztérium közölte: kivonják az Iszlámábádban dolgozó diplomatáik gyermekeit.

Az ENSZ megemelte a biztonsági készültség szintjét, ami a szükségessé teszi az eltartott gyerekek kivonását az országból – közölte Az ENSZ pakisztáni koordinátora az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. Fikret Akcura elmondta, hogy a gyerekek visszatérhetnek hazájukba, vagy egy harmadik országba is mehetnek.

A brit külügyminisztérium egy nappal korábban jelentette be, hogy kivonják a pakisztáni fővárosban dolgozó diplomatáik gyerekeit az országból. Az elkövetkező hetekben több mint hatvan gyereket visznek haza. Mindegyik nyolc évesnél fiatalabb, az idősebb gyerekek ugyanis brit bentlakásos iskolákban tanulnak.

A gyerekek kivonásáról a Marriot Hotel elleni robbantásos merényletet követő biztonsági felülvizsgálatok után döntöttek. A szeptember huszadikai támadásban hatvan ember halt meg, és több mint 260-an sebesültek meg. A merénylet után a pakisztáni hatóságok megszigorították a főváros védelmét, úttorlaszokkal és ellenőrzőpontokkal “vörös zónát” alakítva ki a kormányzati épületek körül és a város diplomáciai részein.