Az ENSZ-főtikár nem találkozhatott a mianmari demokrácia mozgalom vezetőjével

A mianmari (burmai) katonai vezetés nem engedélyezte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak, hogy találkozzon a bebörtönzött Nobel-békedíjas Aung San Suu Kyi ((aun szan szu csi)) ellenzéki politikussal. Ezt a Mianmarban lévő ENSZ-főtikár közölte szombaton. Ban Ki Mun pénteken érkezett az délkelet-ázsiai országba a politikai foglyok szabadon engedését követelve a katonai vezetéstől a 2010-re ígért demokratikus választások előtt.

“Nagyon csalódott vagyok” – közölte Ban Ki Mun újságírók előtt az ország legnagyobb városában, Jangonban, miután az ország vezetése nem engedte neki, hogy találkozzon a mianmari (burmai) demokrácia mozgalom vezetőjével. Az ENSZ-főtitkár elmondása szerint a katonai junta vezetője azzal indokolta a döntést, hogy Suu Kyi ellen jelenleg per zajlik, és nem akarnak beleszólni a jogi folyamatba.

A Nobel-békedíjas politikusnőt egy amerikai férfi hívatlan látogatása kapcsán azzal vádolják, hogy megszegte házi őrizetének szabályait, és akár öt évig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik. Aung San Suu Kyi támogatói szerint a mostani vádemeléssel a katonai vezetés csak a 2010-re ígért választások idejére akarja félreállítani a politikusnőt. Suu Kyi az elmúlt 19 évből 13-at házi őrizet alatt töltött el, és legutóbbi, egyszer már egy évvel meghosszabbított büntetése május 27-én járt volna le. Jelenleg a hírhedt Insein börtönben tartják fogva.

Jogvédő szervezetek kritizálták Ban Ki Munt a látogatás miatt, arra figyelmeztetve, hogy hatalmas kudarcnak fog számítani, ha nem sikerül elérnie szabadon engedését. Az ENSZ-főtitkár elmondása szerint pénteken személyesen kérte a katonai juntát vezető tábornoktól a találkozót, és nyomást gyakorolt rá az összes politikai fogoly szabadon engedését követelve a 2010-re ígért demokratikus választások előtt. Ban Ki Mun elmondása szerint biztosították arról, hogy a választás “tisztességes, szabad és tiszta lesz”.