Az ENSZ BT szigorította az Irán elleni szankciókat

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton egyhangúan megszavazta az Irán elleni szankciók szigorítását. A világszervezet ezzel szeretné elérni, hogy Teherán függessze fel urándúsítási programját, illetve üljön tárgyalóasztalhoz. A határozat hatvan napot adott a perzsa államnak, hogy teljesítse az ENSZ követeléseit, ellenkező esetben újabb gazdasági szankciókra számíthat.

A világszervezet decemberben már hozott kereskedelmi és utazási korlátozásokat Iránnal szemben, mert a perzsa ország nem volt hajlandó felfüggeszteni urándúsítási programját. Teherán változatlanul azt állítja, hogy arra csakis békés energiatermelése miatt van szükség. Sok ország viszont azt gyanítja, hogy a program atomfegyver kifejlesztését szolgálja.

A határozat-tervezetet a BT öt állandó, vétójoggal rendelkező tagja (Kína, Franciaország, Oroszország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok) és Németország dolgozta ki.

A dokumentum teljesen megtiltja Teheránnak a fegyverek exportját, tovább korlátozza atomerőművi berendezések és technológiák eladását Iránnak, valamint befagyasztja újabb 28, a perzsa állam atom- illetve ballisztikus rakétaprogramjához kötődő tisztviselő és intézmény külföldi vagyonát.

A határozat megnehezíti gazdasági segélyek és kölcsönök nyújtását is Teheránnak.

A határozat jelzi: a szankciókat azonnal feloldják, ha az ENSZ atomenergia ügynöksége (IAEA) megerősíti, hogy Irán teljesítette a világszervezet követeléseit, és beszüntette az urándúsítást.